Heineken doet miljardenbod op Asia Pacific Brewerie

20 juli 2012 om 09:45
Brouwerijen

Bierbrouwer Heineken wil voor 3,3 miljard euro een meerderheidsbelang nemen in Asia Pacific Breweries in Singapore.

Vanochtend maakte Heineken bekend dat het een bod van 3,3 miljard euro doet op het belang van Fraser & Neave (F&N) in Asia Pacific Breweries. Deze brouwer is onder meer bekend van het Aziatische biermerk Tiger. Asia Pacific Breweries is een bierbrouwerij in de sterk groeiende Zuidoost-Aziatische markt, die erg belangrijk is voor Heineken. Veel van de wereldwijde groei komt uit Azië en met name China vandaan.

Heineken heeft al een belang van 9,5 procent in Asia Pacific Breweries, die in Singapore zijn hoofdkantoor heeft. Heineken biedt nu 3,3 miljard dollar voor 50 procent van de APB-aandelen die in handen zijn van Fraser & Neave. Wanneer aan de voorwaarden van het bod zijn voldaan, zal Heineken een verplicht bod uitbrengen op alle aandelen Asia Pacific Breweries die nog niet in het bezit zijn van de onderneming. Ook dan wordt 32 euro  per aandeel geboden, voor maximaal 1,5 miljard euro.

Thai Beverage

Onlangs verkochten de Singaporese bank OCBC en zijn verzekeringstak hun gezamenlijke belang van 22 procent in F&N en een belang van 8,5 procent in brouwerij Asia Pacific Breweries voor in totaal 2,5 miljard euro. Deze aandelen gingen naar bedrijven die zijn gelinkt aan de Thaise miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi en zijn concern Thai Beverage. Het bod van vandaag door Heineken kan dus een strijd tussen Heineken en Thai Beverage opleveren.

Reageer

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Laatste reacties