Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Heineken verlaat Rusland met deal van €1,- met Arnest Group

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Heineken verlaat Rusland voor 1 euro

25 augustus 2023 om 12:21

Heineken heeft eindelijk zijn langverwachte vertrek uit Rusland geformaliseerd. De Nederlandse bierbrouwer heeft zijn Russische activiteiten verkocht aan de Arnest Group, een prominente Russische producent van verpakkingsmaterialen, cosmetica en huishoudelijke artikelen.

De verkoopprijs van de deal is symbolisch: slechts 1 euro.

Heineken russisch bierglas
Heineken Pilsener flesje
Heineken logo

Heineken eindelijk weg uit Rusland

Naast de symbolische verkoopprijs van 1 euro is er nog een bedrag van 100 miljoen wat meespeelt in deze deal, wat Heineken eindelijk vrij maakt van de brouwerij activiteiten in Rusland. Er komt een voorwaardelijke betaling van 100 miljoen euro bij als de koper de uitstaande lening van Heineken Rusland aan het Nederlandse moederbedrijf aflost. Als dat gebeurt, zal Heineken naar verwachting een verlies lijden van zo'n 300 miljoen euro.

Een ingewikkelde afscheid voor Heineken

Dolf van den Brink, de topman van Heineken, erkende dat het vertrek uit Rusland "langer duurde dan gehoopt." De brouwer had te maken met significante uitdagingen, waaronder felle kritiek op het trage tempo van de exit en voortdurende investeringen in het land. Heineken verdedigde deze beslissingen door te wijzen op de noodzaak om de 1800 werknemers te beschermen die nu bij de Arnest Group in dienst zullen treden, met een baangarantie van drie jaar.

Flinke deuk in imago 

Het vertrek komt na een aanzienlijke deuk in het imago van Heineken, vooral vanwege de Russische invasie van Oekraïne in 2022. Het bedrijf had aangekondigd te vertrekken kort na het begin van de oorlog, maar kwam onder vuur te liggen toen bleek dat het nog steeds investeerde in de Russische markt. Van den Brink merkte op dat het vertrek "droevig is voor de wereld met een oorlog die nog steeds gaande is" en benadrukte dat er in deze situatie "geen winnaars" zijn.

Lees ook

Geen terugkeer

Heineken was expliciet dat er geen optie is om de aandelen op termijn terug te kopen. Daarnaast zal het bedrijf geen royalty's ontvangen van de nieuwe eigenaar voor het brouwen van enkele van zijn kleinere merken. Interessant is dat de Arnest Group niet alleen geen licentie krijgt voor het brouwen van Heineken en Amstel, maar dat de productie van Amstel binnen zes maanden volledig zal stoppen.

Voorzichtig optimisme

Hoewel er zorgen zijn over het naleven van de voorwaarden door de Arnest Group, toonde Van den Brink een voorzichtig optimisme. "Ze vinden hun reputatie heel belangrijk. Als ze dat niet doen, zou dat hen internationaal schaden," zei hij.

De complexe aard van Heineken's vertrek uit Rusland, versneld door de voortdurende oorlog in Oekraïne, legt de uitdagingen bloot die multinationals tegenkomen in geopolitiek roerige tijden. Hoewel Heineken hoopt met deze verkoop haar beloften waar te maken, benadrukt het bedrijf dat de transactie een weerspiegeling is van de harde realiteiten van het zakendoen in een tijd van internationale conflicten. Het vertrek heeft "een verwaarloosbare invloed" op de winst per aandeel, maar het verlies is meer dan alleen financieel; het gaat om reputatie, werknemers en de onzekere impact van oorlog op internationaal zakendoen.

Bier en dus ook Heineken Pils is mede door de oorlog een stuk duurder geworden. Lees daar hier meer over.

Cookie instellingen