Hop is een onmisbaar ingrediënt bij de bereiding van met name speciaalbier. De laatste oogst was slecht en dat merken vooral de kleinere brouwers in Nederland.
Kenners verwachten dat sommige speciaalbieren de komende tijd mogelijk iets anders smaken (door minder hop) of tijdelijk uit de schappen verdwijnen.
Nederlandse brouwerijen
Nederlandse bierbrouwers halen hun hop uit Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Door een heel droge zomer in Europa en de VS, en een plantenziekte in Groot-Brittannië is er veel minder geproduceerd dan in andere jaren. Kleine brouwers vissen bij de inkoop vaak achter het net omdat zij het afleggen tegen de grote brouwers die meerjarige contracten afsluiten met de hopproducenten.
Ook zijn er de afgelopen jaren veel nieuwe brouwers bijgekomen. Daardoor is de vraag naar hop sterk toegenomen.
Gekste landen
Selected Brewing Ingredients (SBI) is een bedrijf dat grondstoffen voor bier inkoopt en weer doorverkoopt aan kleine brouwers. Ook zij merken de enorme vraag naar hop: "Ik krijg absurd veel vragen uit de gekste landen", zegt SBI-directeur Pieter van Rooijen. "Brouwerijen in Finland, Scandinavië en Frankrijk smeken bijna of er nog hop over is. Ook de prijzen vallen vies tegen."
Lees ook
Overspannen biermarkt
"Wat je dit jaar ziet gebeuren, is dat kleine brouwers te klein zijn en dat de grotere pils-brouwerijen voorgaan. De markt is een beetje overspannen", zegt Van Rooijen.
Op deze manier je val breken zit er voorlopig dus niet in!