Pilsener is een soort bier dat in Nederland het meest wordt geschonken en gedronken. Pils is een helder en licht bier en het bevat ongeveer 5% alcohol.
Pils, oftewel Pilsener, is het meest gedronken bier in Nederland. Pils is een bier dat voor het eerst is gebrouwen in het Tsjechische stadje Pilzen. Hier heeft het bier zijn naam aan te danken.
In onderstaande tabel de Nederlandse bierconsumptie, waaruit blijkt dat ruim 80% van al het bier dat in Nederland wordt gedronken pils is. Bierconsumptiecijfers uit 2019.
Biersoort | Aantal hectoliters | Percentage van totaal |
---|---|---|
Pils | 9.937.842 | 80,7% |
Speciaalbier | 1.340.451 | 10,9% |
Alcoholvrij | 680.108 | 5,5% |
Biermix | 361.686 | 2,9% |
Totaal | 12.320.087 | 100% |
Pils is een licht bier, bevat ongeveer 5% alcohol en kenmerkt zich vooral door een grote helderheid, goudgele kleur, witte schuimkraag en lichtbittere smaak. Het is niet al te vol en levendig, maar wel verfrissend van smaak. Pils wordt gemaakt van gerstemout (ontkiemde en daarna gedroogde gerst), hop, water en gist en soms suiker.
Pils is een "lager" (of ondergistend) bier. Dat betekent dat het bier wordt vergist bij lage temperaturen, tussen de 4 en 15 graden Celsius, waarbij het gist naar de bodem van de kuip zinkt. Het bier wordt ongeveer 4 weken gerijpt terwijl het opgeslagen is in een koude ruimte. Vroeger in grotten of diepe kelders, tegenwoordig in speciale koeltanks. Pils heeft een licht- tot goudgele kleur en de basis van de biersoort is dan ook pilsmout.
Pils komt tijdens het drinken het beste tot zijn recht bij een temperatuur van ongeveer 4 graden Celsius.
Het allereerste pils werd gebrouwen door de Duitser Joseff Groll. In 1838 goten de inwoners van het Tsjechische Plzen de hele seizoensproductie aan bier weg op het marktplein. Men wilde een stabiel, helder fris alternatief.
Toen haalden zij Groll naar hun stad. Hij bedacht in 1842 pils. Bier brouwen bleek in die tijd een strijd tegen de elementen. Voor pils heb je kou nodig, en daarom groeven inwoners van Plzen negen kilometer gangen en grotten onder de brouwerij, waar het bier bij de juiste temperatuur kon vergisten en rijpen.