Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lambiekbier in gevaar door klimaatveranderingen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lambiekbier in gevaar door klimaatveranderingen

25 september 2018 om 09:27

De klimaatverandering bedreigt een van ‘s werelds oudste biersoorten. De toekomst van het zure lambiekbier dat alleen in Brussel en in de Pajottenland-regio wordt geproduceerd is in gevaar.

Foto van artikel: 'S werelds oudste biersoorten in gevaar

Stijgende temperaturen

De stijgende temperaturen in Brussel en in de Pajottenland-regio ten Zuidwesten van Brussel kunnen de brouwers duur komen te staan. Hun voorraden bier hebben een overmatige blootstelling aan warmte door "te veel zomer" dit jaar, dit wordt bezomerd lambiekbier genoemd. De klimaatverandering brengt hiermee een van ‘s werelds oudste biersoorten in gevaar. 

Hoe wordt lambiek bier gemaakt?

Cantillon Kriek Lambic Bio Tussen oktober en april wordt lambiek gemaakt door middel van wilde gist en lokale bacteriën in de lucht gefermenteerd. De meeste brouwers vertrouwen op de natuurlijke omgeving. Het proces is namelijk afhankelijk van nachtelijke temperaturen tussen de -8 en de 8 Celsius graden zodat het bier in wording 's nachts af kan koelen.

Lees ook

Na het koelen wordt de lambiek in houten vaten geplaatst waar het bier wordt blootgesteld aan microben die op het hout leven. De ideale temperatuur om het bier te laten rijpen is lager dan 25 graden Celsius. Boven de 25 graden Celsius loop je het risico dat ongewenste bacteriën zich gaan vermenigvuldigen en daarmee stijgt de kans dat het bier bederft.

Het gezamenlijke project

Tijdens een onderzoek door mensen van Lambic.info die samenwerkten met de Belgische bierbrouwerij Cantillon en klimaatwetenschappers, ontdekten ze dat het brouwvenster al ongeveer 15 dagen is verkort sinds de jaren negentig. Dit komt spijtig genoeg puur en alleen door de klimaatverandering. De temperaturen blijven wereldwijd oplopen en ze voorspellen dat het brouwvenster nog smaller wordt in de komende jaren.  

Ze bekeken samen de 'brouw logboeken' uit de jaren 30 en konden zien dat het tijdsvenster om te brouwen flink is gekrompen. Vroeger kon men consequent brouwen in oktober en april, maar dat is nu bijna onmogelijk door de warmere herfst en lente. Bekijk ook dit item uit 2015 toen Cantillon ook al vreesde voor stijgende temperaturen.

Cookie instellingen