Heineken kwam pas geleden met een nieuw bier: Heineken H41. Hoe is de smaak van dit bier? Ik heb het bier geproefd en beschrijf hier mijn bevindingen.
Heineken H41 werd begin april geïntroduceerd door Heineken. De naam associeert met het oergist wat is ontdekt in Patagonië. Deze plaats ligt 41 graden zuiderbreedte, vandaar de naam Heineken H 41.
H41 werd beschreven door Heineken als een lagerbier met duidelijk kruidige ondertonen, maar is dit ook te proeven?
Alcohol: 5,3 %
Stamwortgehalte: 14%
Bitterheid: 23,5 EBU
Kleur is goudkleurig (geen EBC bekend)
Wat mij vooral opviel na het zien van deze gegevens, was de lage bitterheid en het relatief hoge stamwortgehalte.
Bij een tiental horecagelegenheden werd het bier getest, waar ik met veel moeite een Heineken H41 kon bemachtigen.
Op het bieretiket wordt vermeld dat het sulfiet bevat, wat mijns inziens vrij opmerkelijk is, omdat ik dit nog bijna nooit op een bieretiket heb gezien.
Een ander opmerkelijk iets wat op het etiket wordt beschreven, is dat het hopextract bevat. Dit was volgens mij niet nodig geweest, wat ik jammer vind.
Uiterlijk: Het bier is goudkleurig en heeft een schuimkraag die al snel verdwijnt.
Geur: Heineken H41 heeft het een sterke, fruitige en moutige geur.
Smaak: Moutig, zoet met een klein zuurtje wat niet overheerst. De nasmaak is moutig, die even blijft hangen.
Over het algemeen was het een goede poging van Heineken, maar naar mijn idee niet onderscheidend genoeg om de hogere prijs te rechtvaardigen. Het is daarom voor mij geen ''aanwinst'' in de biermarkt. Wat meer hop was wel beter geweest.
Het lijkt naar mijn idee te veel op een Duitse Helles. In Duitsland laten ze zien dat je met relatief weinig alcohol lekkere opvallende lagerbieren kunt maken.
Als eindcijfer geef ik Heineken H41 een 7.
Arno van Loon