Bokbier of Bockbier is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw.
Bokbier of bockbier (naar het Duits: Bockbier) is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw. Oorspronkelijk zijn bokbieren ondergistend, maar de laatste jaren zijn er in Nederland meer en meer bovengistende bokbieren op de markt gekomen.
Normaal gesproken worden er twee bokbieren uitgegeven. Eentje vlak na het begin van de vastentijd en die loopt tot en met eind mei. Dit is de zogeheten ''Lentebok''. In de eerste week van oktober komt de andere op de markt, de herfstbok.. Dit is een donker rood bier wat vaak een hoger alcohol percentage heeft dan de lentebok.
Achtergrond
Als we het over bockbier hebben, dan hebben we het vaak over Herfstbock. Herfstbock is een seizoensbier dat vanzelfsprekend in de herfst wordt verkocht. De tegenhanger van de Herfstbock is de Lentebock die alleen in de lente wordt verkocht. Over het ontstaan van het bier zijn verschillende theorieën waarin verband wordt gelegd met een bok.
Geschiedenis bokbier
Het ontstaan van bokbier zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bockbier. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na bewerking worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de 'herfst'-bok.
Het verhaal wat het meest logische is en wat je het vaakst hoort over het onstaan van bockbier gaat terug in de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. "Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock". Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.
Bockbier schenken
Bockbier wordt op een iets hogere temperatuur geserveerd dan een pils. Dit wordt gedaan om de smaak beter tot zijn recht te laten komen.
Pils wordt in rechte glazen geserveerd zoals een fluitje, maar bij bockbier gaat dat net even anders. Bockbier wordt namelijk in een tulpglas of een bokaal glas geschonken. De vorm van zo'n glas zorgt er ook voor dat de smaak beter tot zijn recht komt.
Schrijfwijze
In Duitsland wordt bockbier vaak geschreven met ck, maar de Nederlandse biermerken zijn vaak met een k. Wat is de juiste spelling? Bokbier of Bockbier?
Bock het hele jaar door?
In Nederland associëren we bockbier dus vooral met de herfst of de lente, maar de Duitsers brouwen hun bock het hele jaar door. De tarwe bockbieren (of Weizenbock) zijn juist licht van kleur, hebben de kenmerken van tarwebieren, maar zijn vaak nog rijker van smaak mede door het hogere alcoholgehalte.
Razende Bok is een origineel ondergistend gebrouwen bokbier met een alcoholpercentage van 6.5%. De vele verschillende geroosterde moutsoorten geven dit bijzondere bier zijn karakteristieke en rijke karamel- en koffietonen.
Het is een zeer moutig bier dat licht zoetig maar door zijn hop vooral bloemige geuren geeft. Een fris bier voor de lente of maar kan ook prima het hele jaar door gedronken worden.
Lambok is een fris bokbier. Door het gebruik van een subtiele gist kunnen de donkere moutsoorten smaak maken. Het 120 minuten continu toevoegen van hop (WvG) tijdens het brouwen zorgt er voor dat het volledige smaakpallet van de hop in het bier komt. Het gebruik van verse, op de brouwdag geplukte Golding en Phoenix hopbloemen geeft het bier haar bloemige, bijna grassige aroma.Het toevoegen van extra hop tijdens de lagering versterkt de hop smaak en de hop geur zonder het bier bitterder te maken.
Radbock is een stevige en soepele herfstbock gebrouwen door Stadsbrouwerij Radboud. Dit bier heeft een kruidige en zelfs een beetje een speculaasachtige smaak. Deze herfstbok bevat 7% alcohol.
Non Alcoholic Bock heeft een volle, rijke smaak met een lichte bitterheid. Het bier is gebrouwen met een combinatie van moutsoorten, waaronder Munich, Caramunich en Chocolate. De hoppen zorgen voor een subtiele bitterheid.
Verwacht de aroma’s van vers gebakken speculaas zoals kaneel, kruidnagel, piment en kardemom. De toevoeging van de marsepein zorgt op zijn beurt voor een zoetje en fijne amandel toon welke de kruidigheid in balans brengt.
'Ons bier zorgt voor een net zo krachtige smaaksensatie als de Delftse Donderslag', legt Sander Quirijns van De Koperen Kat uit. 'Doordat we gebruik hebben gemaakt van onder andere caramelmout heeft het bier een lichtzoete, volle smaak.'
In de Van Moll Opgebockt is bijna 65% Munchener-mout in verwerkt, drie verbazingwekkende soorten karamelmout en een vleugje chocolademout. Dit bier wordt subtiel gehopt met Tettnang, East Kent Golding, Cascade en Centennial hop. Dit speciaalbier resulteert in een bier dat zowel gemakkelijk drinkt als rijk is.
Dit ondergistend bier is een traditioneel bier. Het heeft een mooie volle smaak door het gebruik van mouten. Deze heerlijke smaak wordt ondersteund door de kruidige hoppen, welke bijdragen aan de aangename bitterheid.
Jopen Bokbier is voor het het tweede jaar op rij verkozen tot het Lekkerste Bockbier van Nederland. Een mooie waardering voor de craft bier brouwerij uit Haarlem.
'Einbecker Brauhaus' is in oktober 2023 uitgeroepen tot brouwerij van de maand door de Alliantie van Biertapperijen. Speciaal voor de leden van de ABT is dit jaar de UR-Bock Dunkel op fust gezet, deze is exclusief verkrijgbaar bij de cafés van de alliantie.
Unwrapp is een online bierwinkel die bierpakketten verkoopt met onbekende bieren erin. Het idee is dat je blind gaat proeven en zodoende je smaak ontdekt.
Bier is een drank die veel variatie kent. Om het voor de bierliefhebber wat gemakkelijker te maken, zijn er er smaakprofielen van bier opgesteld. In dit blog nemen we je mee langs de verschillende smaakprofielen van bier.
Vlaanderen staat bekend om zijn heerlijke bieren en en heeft ook een paar klassieke gerechten waar wij wel warm voor lopen. Een van die klassiekers is de Vlaamse Stoof met Friet en die hebben we gemaakt met als belangrijk ingrediënt Westvleteren XII.