Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Herfstbok | Bokbier voor in de herfst

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Herfstbok bier

Herfstbok is een bokbier met een donkere, robijnrode kleur dat in de herfst en winter verkocht wordt. Bockbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en is in Nederland erg populair.

Drie herfstbock bieren
D'n Ossebock flesje en glas
Duits & Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbock

Herfstbok is een bokbier met een donkere, robijnrode kleur dat in de herfst verkocht wordt. De grotere bierbrouwerijen, lid van Nederlandse Brouwers (voorheen het CBK (Centraal Brouwerij Kantoor), hadden in het verleden een afspraak  dat herfstbok verkocht mocht worden vanaf de 1e week in de maand oktober, tot februari. De laatste jaren zien we de bockbieren vaak al midden september in de schappen staan. 

Een bokbier is een van oorsprong Duits bier, met een moutige, caramelachtige smaak van 6,5% alcohol dat van oorsprong middels ondergisting wordt gebrouwen.  Ondergisting vindt plaats bij lage temperaturen, tussen de 4 en de 12 graden Celsius. Tegenwoordig worden deze regels niet meer zo streng gehanteerd. De enige eis die in de bierverordening aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft (15,5 gewichtsprocenten van de wort moet bestaan uit opgeloste stoffen: suikers). Er zijn tegenwoordig zwaardere bokbieren met meer dan 6,5% alcohol en met verschillende grondstoffen.

De tegenhanger van de Herfstbok is de Lentebok. De Lentebok wordt, in tegenstelling tot de Herfstbok, alleen in de Lente verkocht en is een bokbier met een lichte kleur.

Cookie instellingen