Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Eerste Nederlandse vrouw jurylid bij World Beer Cup

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Eerste Nederlandse vrouw jurylid bij World Beer Cup

06 maart 2024 om 12:35

Internationaal biersommelier Fiona de Lange jureert als eerste Nederlandse vrouw op de olympische spelen van het bier. De World Beer Cup wordt in april gehouden in Denver en Las Vegas.

Fiona de Lange internationaal biersommelier met bier in de hand
World Beer Cup
Brewers Association VS

Internationaal biersommelier

Internationaal biersommelier Fiona de Lange gaat als eerste Nederlandse vrouw jureren op de World Beer Cup in de Verenigde Staten. Deze bierwedstrijd staat bekend als de meest prestigieuze biercompetitie ter wereld.

World Beer Cup

De jaarlijkse bierwedstrijd wordt gehost door de Brewers Association in samenwerking met de Amerikaanse Craft Brewers Conference. Dit jaar vindt de World Beer Cup plaats in Denver en Las Vegas.

World Beer Cup logo In april komen ruim 200 juryleden uit circa 26 landen van over de hele wereld naar de Verenigde Staten om meer dan 10.000 bieren van bijna 2.500 brouwerijen in 100 biercategorieën te beoordelen. Om zitting te nemen in de jury dien je uitgenodigd te worden op basis van een aanbeveling van meerdere internationale bierprofessionals. Naast Fiona de Lange zal vanuit Nederland ook de gerenommeerde internationale bierexpert Rick Kempen jurylid zijn. Hij viert als jurylid dit jaar zijn vijfjarige lustrum!

Lees ook

Fiona de Lange: “Voor mij is het een droom die uitkomt! Het stond bovenaan mijn bucketlist om te jureren in de olympische spelen van de biercompetities. Aan de vraag om te komen jureren gaat heel wat vooraf. Een sollicitatiebrief en meerdere internationale aanbevelingen zijn nodig om bij de competitiedirecteur Chris Williams in beeld te komen. Ik voel mij waanzinnig vereerd dat ik begin april naar Denver mag afreizen en samen met Nederlandse biergrootheid Rick Kempen, die in Las Vegas zal jureren, Nederland mag vertegenwoordigen.”

Rick Kempen: "De World Beer Cup wordt gezien als de Olympische Spelen voor bier. Het winnen van een medaille bij deze wedstrijd, beoordeeld door een internationale jury die zowel divers als kundig is, betekent écht wat in bierland. Ik vind het een grote eer hiervoor gevraagd te worden als Nederlands jurylid en ervaar het telkens weer als een leerzaam en prachtig evenement, waarbij ik talloze grootheden uit de industrie tegenkom van wie ik altijd wat opsteek. Voor brouwerijen vind ik het een must om aan deel te nemen."

Wereldwijde biercompetitie sinds 1996

De World Beer Cup is in 1996 opgezet om de kunst en wetenschap van het brouwen te vieren. Het doel is om de consument wereldwijd kennis te laten maken met verschillende bierstijlen en smaakprofielen die bier rijk is. "Wanneer professionals uit de branche de uitmuntendheid van bieren van over de hele wereld erkennen, kan de bierdrinker er zeker van zijn dat deze merken de beste zijn die verkrijgbaar zijn," zegt Chris Williams, directeur van de World Beer Cup competitie.

Nederlands succes in 2023

Tijdens de afgelopen editie (2023) van de World Beer Cup vielen er vier Nederlandse bieren in de prijzen.

Award  Bier          BrouwerijCategorie
GoldMannenliefde    Oedipus Brewing       Specialty Saison
GoldSuperb-OwlUiltje Brewing Co.Non-Alcohol Beer
SilverLa Trappe Dubbel     KoningshoevenBelgian-Style Abbey Ale
SilverGulpener IJsbockGulpenerBelgian-Style Strong Specialty Ale
Cookie instellingen