Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Geschiedenis van bierbrouwen | Eerste alcoholwetten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Oude bierwetten

De eerste alcoholwet werd geschreven met spijkerschrift op een pilaar in Uruk, een stad 300 kilometer ten zuiden van Bagdad, Irak. Op de pilaar is een symbool van bier te zien: een puntige bodem van kruik.

Geschiedenis van bierbrouwen

Bier was in deze tijd (1780 v.Chr.) heel erg belangrijk. Het brouwen van bier ging in deze tijd ook heel erg anders dan dat we nu gewend zijn: door broodkorsten en broodkruimels in water te leggen, er een papje van maken en dit vergisten. De oorspronkelijke brouwers waren vrouwen, omdat het vaak gebrouwd werd voor bij een maaltijd voor de Koning. Om meer smaak bij het papje te krijgen, voegden ze ook nog kruiden, honing of dadels toe.  

Lees ook

Bierwetten

De bierproductie werd steeds groter, wat niet gunstig was voor de productie van de bierbrouwerijen van de koning. Om de bierproductie van kleinschalige brouwerijen tegen te gaan, stelde de koning bepaalde wetten op over het maken van bier en het verkopen van bier:

- Wie het bier van de koning namaakte, kreeg de doodstraf.
- Wanneer een vrouw geen graan verkocht in ruil voor drank, werd zij veroordeeld en in het water worden gegooid en uiteindelijk verdrinken. 
- Ook werd een vrouw verdronken wanneer ze te weinig bier inschonk of als ze zilver vroeg als betaling van het bier.
- Wanneer een gelovige vrouw een herberg opende of een herberg binnen ging om bier te drinken, werd de vrouw levend verbrand. 
 

Codex Hammubari

De wetten uit 1780 voor Christus over het bierbrouwen en het verkopen van bier, staat geschreven op een pilaar. De pilaar staat in het Louvre in Parijs en is 2,5 meter hoog. 

Cookie instellingen