Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Biersoorten | Bierstijlen & Soorten Speciaalbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Biersoorten

Je kan bier op meerdere manieren categoriseren. Zo zijn er verschillende soorten bier te onderscheiden. Als je in de kroeg een biertje bestelt krijg je vaak een vers getapt pilsje, maar eigenlijk is dit niet correct.

Verschillende biersoorten
Verschillende biersoorten
Verschillende bierstijlen

Er zijn talloze verschillende biersoorten. Veruit de meest gedronken bierstijl in Nederland is pils. Er wordt bijna 10 miljoen hectoliter pils per jaar gedronken in Nederland (Stand 2018). Er zijn een heleboel verschillende soorten speciaalbier, een paar voorbeelden van speciaalbier zijn dubbel, tripel, IPA of stout. Van speciaalbier wordt ongeveer één miljoen hectoliter per jaar gedronken in Nederland. Speciaalbieren zijn in dus weer onderverdeeld in allerlei bierstijlen. Kort gezegd bestaat speciaalbier uit álle bierstijlen exclusief pilseners, biermixen en Radlers. 

Naast de verschillende bierstijlen kun je bieren ook onderverdelen in de manier waarop ze zijn vergist. De gisting van bier is medebepalend voor de smaak en de bierstijl van het bier.

Bekijk in het overzicht alle verschillende biersoorten. Onderstaande categorisatie is compleet, maar binnen sommige bierstijlen zijn er ontelbaar veel onderverdelingen. Lees dit weetje over hoeveel bierstijlen er zijn. 

 • Drie alcoholarme bieren
  Alcoholarm

  Alcoholarme bieren bevatten een laag alcoholpercentage. Alcoholarm bier mag volgens de richtlijnen in Nederland niet meer dan 1,2% alcohol bevatten.

  101 Alcoholarm merken

 • Alcoholvrij Bier
  Alcoholvrij

  Alcoholvrij bier, oftewel maltbier mag in Nederland tot 0,1% alcohol bevatten. Er bestaan echter ook alcoholvrije bieren uit het buitenland die deze grens overschrijden.

  104 Alcoholvrij merken

 • Drie ale bieren
  Ale

  Ale is een biersoort die per definitie bovengistend is. De klassieke Ales worden van oorsprong vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebrouwen. De ingrediënten zijn hetzelfde als die van pils, maar het verschil zit hem in de gebruikte mouten en de gisting.

  189 Ale merken

 • Alt Bier
  Alt

  Altbier is een Duitse biersoort. Het zijn bieren van hoge gisting. Het alt bier is vaak amberkleurig en wordt met name in de omgeving van Düsseldorf gebrouwen.

  5 Alt merken

 • Amber bier banner
  Amber

  Amber bier is een amberkleurig bier met een hoge gisting en een zachte, volle smaak. De naam van het bier slaat op de kleur, het is helder en amberkleurig.

  99 Amber merken

 • Berliner Weisse bier
  Berliner Weisse

  Berliner Weisse is een biersoort die wordt gekenmerkt door een zure smaak en weinig bitterheid. Dit bier is vaak licht van kleur en heeft veel koolzuur.

  13 Berliner Weisse merken

 • Bière de Garde
  Bière De Garde

  Bière de Garde is een Franse biersoort. De vertaling van Bière de Garde is 'bier om te bewaren'. Deze bierstijl werd traditioneel in het Franse noordwesten gebrouwen, in de regio Nord-Pas-de-Calais.

  3 Bière De Garde merken

 • Biermix biermerken
  Biermix

  Een biermix is een drank die tenminste voor een deel uit bier bestaat. Zo heb je biermixen met limonade (Radlers), tequilla (tequillabier) of een andere mix.

  77 Biermix merken

 • Drie blonde bieren naast elkaar
  Blond

  Blonde bieren zijn lichte tot goudkleurige bieren met een zachte smaak. Blond bier is vaak zacht en fris van smaak: perfect als dorstlesser of als aperitief.

  548 Blond merken

 • Drie bockbieren header
  Bock

  Bokbier of Bockbier is een sterk seizoensbier. Bokbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en het is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw.

  264 Bock merken

 • Drie champagne bier flessen
  Champagnebier

  Champagnebier wordt met name in België gebrouwen. Het gaat in meeste gevallen om ondergistende bieren die een lange rijping hebben ondergaan.

  22 Champagnebier merken

 • Ciders van verschillende merken
  Cider

  Cider is een verfrissend, licht alcoholische drank en geen bier. Het wordt gemaakt op basis van vruchtensap, vooral met appels worden ciders gemaakt.

  28 Cider merken

 • Drie dortmunder bier flessen
  Dortmunder

  Dortmunder bieren komen oorspronkelijk uit Dortmund in Duitsland. Deze ondergistende Dort bieren zijn niet heel bekend en er worden niet veel Dortmunders gebrouwen.

  7 Dortmunder merken

 • Drie dubbel bieren
  Dubbel

  Dubbel bier is een traditioneel abdijbier dat meer ingrediënten bevat dan een blond (of enkel) bier. Dubbel wil echter niet zeggen dat het een verdubbeling van de vergistbare suikers betreft. Het is een typisch Belgische klassiek type speciaalbier van 6.5 tot 7.5% alcohol.

  131 Dubbel merken

 • Drie dunkel weizen bieren
  Dunkel Weizen

  Dunkel Weizen bier is een bovengistend, amberkleurig tarwebier met lichte karamelsmaak. Het alcoholpercentage ligt vaak tussen de 4,8 en de 6,5%.

  25 Dunkel Weizen merken

 • Drie eisbock bieren
  Eisbock

  Eisbock bier is een geconcentreerd bier dat ontstaat door water uit het bier te halen door het te laten bevriezen en weer (gedeeltelijk) te ontdooien. Eisbock is van origine een Duitse biersoort.

  11 Eisbock merken

 • Twee faro bieren
  Faro

  Faro is een bier gebaseerd op lambiekbier uit Brussel. Faro werd oorspronkelijk verkregen door lambiekbier te vermengen en door er kandijsuiker aan toe te voegen.

  1 Faro merken

 • Drie fruit bieren
  Fruit

  Fruitbieren hebben een aangename zoet-zurige, frisse smaak. De bittere hopsmaak of zure smaak is minder sterk dan bij de meeste andere bieren.

  69 Fruit merken

 • Twee gerstebieren
  Gerstebier

  Gerstebier is ontstaan als bovengistend alternatief voor pils. Werd vooral rond 1880 gebrouwen als reactie op de opkomst van het ondergistende pilsener bier.

  3 Gerstebier merken

 • Gerstewijn bier
  Gerstewijn

  Gerstewijn heeft een hoog alcoholpercentage en een volle smaak. Gerstewijnen zijn vaak vrij moutige, fruitige bieren met een sterk hoparoma en een sterke hopbitterheid.

  71 Gerstewijn merken

 • Drie geuze bieren
  Geuze

  Geuze is een biersoort die ontstaat door het mengen van jonge en oude lambieken en deze te laten hergisten op fles. Het mengen van de lambiekbieren wordt steken genoemd. Een geuze bevat meestal tussen de 5% en 8% alcohol.

  15 Geuze merken

 • Drie gose bieren
  Gose

  Gose is een zeldzaam bier dat wordt gebrouwen in de Duitse steden Leipzig en Goslar. Het is een zoutig en zuur biertype dat steeds meer wordt gebrouwen door kleine craft brouwerijen.

  11 Gose merken

 • Gruit bier
  Gruit

  Gruit is een mengsel van diverse kruiden. Gruit bieren zijn dan ook zeer sterke kruidige bieren. In sommige gevallen is gruit de vervanger van hop in het bier, maar soms is hop onderdeel van het gruit.  

  7 Gruit merken

 • Drie herfstbock bieren
  Herfstbok

  Herfstbok is een bokbier met een donkere, robijnrode kleur dat in de herfst en winter verkocht wordt. Bockbier komt oorspronkelijk uit Duitsland en is in Nederland erg populair.

  154 Herfstbok merken

 • Drie honig bieren
  Honingbier

  Bij Honingbier wordt er honing aan het bier toegevoegd voor het aroma, maar ook voor de smaak. Dit wordt niet door heel brouwerijen gedaan.

  13 Honingbier merken

 • Drie India pale ale bieren
  India Pale Ale

  India Pale Ale (IPA) is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. IPA speciaalbier onderscheidt zich door het fruitige, bloemige aroma en de bittere smaak.

  656 India Pale Ale merken

 • Twee kellerbieren
  Kellerbier

  Kellerbier is een Duitse benaming voor een ongefilterd pils. Kellerbieren bevatten meestal een hoog gehalte aan aromatische hop en een laag koolzuurgehalte.

  5 Kellerbier merken

 • Koffie bier
  Koffie

  Koffiebier is een bier waarin koffie is verwerkt. Bieren als stouts of porters hebben soms ook tonen van koffie, maar daarbij wordt geen koffie toegevoegd.

  3 Koffie merken

 • Kölsch bier
  Kölsch

  Kölsch is een bierstijl die is ontstaan in het Duitse Keulen. Deze biersoort heeft veel weg van pils, alleen is Kölsch een bovengistend bier in tegenstelling tot pils dat ondergistend is.

  5 Kölsch merken

 • Drie kriek bieren
  Kriek

  Kriek is een Belgische biersoort, bereid met zure kersen (krieken). De traditionele kriek wordt gemaakt op basis van Lambiek bier.

  23 Kriek merken

 • Kuit bier
  Kuit

  Kuitbier is rond het jaar 1400 ontstaan in Nederland. In die tijd werden er in Nederland hoofdzakelijk twee biersoorten gebrouwen, namelijk hoppenbier en kuitbier.

  4 Kuit merken

 • Drie lager bieren
  Lager

  Lager is een term die vooral in Engelstalige landen wordt gebruikt om ondergistend bier aan te geven. In Nederland wordt deze term minder gebruikt. Lagers kunnen net als Ales worden gezien als een overkoepelende biersoort.

  162 Lager merken

 • Drie lambiek bieren
  Lambiek

  Lambiek is een streekbier uit de Zennevallei in België. Het wordt nu ook echter door enkele brouwerijen buiten deze streek gebrouwen.

  9 Lambiek merken

 • Drie lentebieren
  Lentebier

  Bieren die in de lente worden uitgebracht en gedronken wegens hun frisse en lichte smaak. Niet te verwarren met de lentebok die meestal ondergistend wordt gebrouwen.

  58 Lentebier merken

 • Drie lentebock bieren
  Lentebok

  Lentebok is een licht gekleurd bokbier, dat in het voorjaar op de markt gebracht wordt. Het heeft een moutige, karamelachtige smaak van 6.5% alcohol.

  51 Lentebok merken

 • Light bier
  Light

  Light bier bevat minder dan 3,5% alcohol. Light is een variant op het normaal gebrouwen bier (pils), maar dan met minder calorieën en alcohol.

  9 Light merken

 • Drie Mexicaanse bieren
  Mexicaans Bier

  Mexicaanse bieren als Corona, Sol, Presidente bevatten mais en/of rijst en weinig hop. Het zijn vaak makkelijk doordrinkbare bieren in een doorzichtige fles.

  15 Mexicaans Bier merken

 • Oud bruin bier
  Oud Bruin Bier

  Oud bruin bier is donkerbruin, vaak erg zoet bier met een laag alcoholpercentage. Het bevat ca. 3.5% alcohol en een stamwortgehalte van 7 tot 0,5% plato.

  19 Oud Bruin Bier merken

 • Drie pale ale bieren
  Pale Ale

  Pale Ale ook wel 'Bitter' genoemd is een lichtgekleurd bovengistend bier. Dit soort bier heeft een lichte kleur en het alcoholpercentage ligt vaak rond de 5%.

  159 Pale Ale merken

 • Vier pils bieren uit Nederland
  Pils

  Pilsener is een soort bier dat in Nederland het meest wordt geschonken en gedronken. Pils is een helder en licht bier en het bevat ongeveer 5% alcohol.

  227 Pils merken

 • Drie porter bieren
  Porter

  Porter is een donker type bier. Het is een afgeleide van bruin bier, gemaakt met geroosterde mout en veel hop. Je vindt in dit bier tonen van koffie en chocolade.

  73 Porter merken

 • Drie Quadrupel bieren naast elkaar
  Quadrupel

  Quadrupel is het zwaarste bier onder de trappisten. Het bevat nog meer ingrediënten en alcohol dan blond, dubbel of tripel bier. Het bevat ongeveer 10% alcohol.

  113 Quadrupel merken

 • Drie radler bieren
  Radler

  Radler is een drank die voor de helft uit bier en voor de helft uit limonade bestaat. Het is daardoor een frisdrank (of biermix) met alcohol. Er worden echter ook radlers gemaakt met alcoholvrij bier gemixt met limonade.

  77 Radler merken

 • Drie rook bieren
  Rook

  Rookbier is een speciaalbier dat zijn smaak te danken heeft aan de gerookte mout die gebruikt is in het brouwproces. Deze bierstijl heet ook wel Rauchbier.

  11 Rook merken

 • Drie soorten rosé bier naast elkaar
  Rosé

  Rosé bieren zijn witbieren met een vleugje rood fruit. Rood fruit zorgt ervoor dat het een mooie roze kleur geeft en het heeft ook een heerlijk zacht-zoet karakter.

  12 Rosé merken

 • Saison bieren
  Saison

  Saison (of Farmhouse Ale) heeft een fruitige toon die het aroma domineert en de smaak is vrij droog. Het is een zomers bier met een grote schuimkraag. Een Saison bevat tussen de 5% en 6.5% alcohol.

  98 Saison merken

 • Twee schwarzbieren
  Schwarzbier

  Schwarzbier is een Duits donker pils. Het heeft een zwarte kleur. Schwarzbieren zijn bieren van een lage gisting met ongeveer 4.5% tot 5% alcohol.

  8 Schwarzbier merken

 • Sour biersoort plaatje
  Sour

  Sours zijn er in veel verschillende soorten, van licht zure biertjes tot aan zeer scherpzuur smakende bieren. Er vallen verschillende bierstijlen onder de overkoepelende stijl 'sour', bijvoorbeeld Gose, Lambiek en Geuze of Vlaams Oud/Rood Bruin.

  96 Sour merken

 • Stout bieren
  Stout

  Stout is een donkere biersoort oorspronkelijk afkomstig uit Engeland. Er bestaan zowel een boven- als ondergistende varianten. Er wordt gebrouwen met  geroosterde mout.

  239 Stout merken

 • Drie soorten Tequila bier naast elkaar
  Tequila

  Tequilabier is een soort bier met een Tequila aroma. Desperados was het eerste bier met tequilasmaak en het bevat 5.9% alcohol. Dit bier heeft een zoete smaak.

  15 Tequila merken

 • Drie tripel bieren
  Tripel

  Een tripel is een meestal goudkleurig en zwaar bovengistend bier. Het alcoholpercentage ligt tussen de 7 en 11%. Dit hoge alcoholpercentage ontstaat doordat er veel mout wordt gebruikt en er veel suikers worden vergist.

  307 Tripel merken

 • Vruchtenbock bieren
  Vruchtenbock

  Vruchtenbock is een bockbier waarin vruchten gebruikt zijn. Voorbeelden van vruchten die hiervoor gebruikt zijn: dadels, rozijnen en vijgen.

  3 Vruchtenbock merken

 • Drie weizen bieren
  Weizen

  Weizen bier is een Duits, bovengistend tarwebier. Een Hefe Weizen is een ander type bier dan een witbier, het wordt namelijk volgens het Reinheitsgebot gebrouwen.

  180 Weizen merken

 • Drie whiskey bieren
  Whiskey

  Whiskeybier wordt gebrouwen met geselecteerde mout en een voor whiskeybereiding gekweekte gistcultuur. Bij whiskybieren wordt het bier geïnfuseerd met whisky.

  10 Whiskey merken

 • Drie winterbieren naast elkaar
  Winter

  Winterbier is een moutig smakend bier, dat voor winterse temperaturen wordt gebrouwen. De meeste winterbieren hebben een hoge alcoholgehalte.

  75 Winter merken

 • Drie wit bieren
  Wit

  Witbier heeft als basis behalve tarwemout ook gerstemout en diverse kruiden. De biersoort is van hoge gisting en het alcoholpercentage ligt meestal tussen 5 en 6%.

  187 Wit merken

Cookie instellingen