Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Beter in vreemde taal na bier | biertje drinken helpt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Beter in vreemde taal na bier

Mensen die twee talen spreken, communiceren gemakkelijker in een andere taal als ze een biertje hebben gedronken. Dit blijkt uit een wetenschappelijke publicatie in het Journal of Psychopharmacology.

Beter in vreemde taal na een biertje

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Maastricht, King's College in Londen en de University of Liverpool. De onderzoekers lieten vijftig Duitsers die onlangs Nederlands hadden geleerd een drankje drinken. Dit was een alcoholische versnapering (gelijk aan ongeveer een halve liter bier) of een alcoholvrij drankje.

Een paar minuten nadat de Duitse deelnemers wat hadden gedronken, voerden zij in het Nederlands een gesprekje met een geblinddoekte waarnemer. Die wist niet welke gesprekspartners alcohol ophadden. Het gesprek werd opgenomen en beoordeeld door Nederlandstaligen.

Beter in vreemde taal na biertje

Biertje drinkenDe controleurs vonden dat deelnemers die alcohol hadden gedronken aanzienlijk beter Nederlands spraken dan diegenen die dat niet hadden gedaan. Voor de Duitsers zelf maakte het niet uit: zij hadden niet het gevoel dat hun vaardigheid in een vreemde taal verbeterde of verslechterde na een drankje. 

Lees ook

Een mogelijke verklaring kan zijn dat alcohol angstremmend werkt, waardoor de deelnemers beter durfden te spreken. Verder onderzoek moet aantonen of het effect verdwijnt na het nuttigen van meer alcohol.

Ben je benieuwd naar meer weetjes over bier?