Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

De rol van alcohol in de menselijke evolutie

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

De rol van alcohol in de menselijke evolutie

Onderzoekers zeggen dat matige drinkers meer vrienden en een uitgebreider sociaal leven hebben. Een glas wijn of bier is dus belangrijk voor de mens. Dat komt door het gunstige effect van endorfines.

Is alcohol belangrijk voor de mens?

Grote rol in de evolutie

Al eeuwen lang drinkt de mens alcohol, maar waarom? Als het zo slecht voor lichaam en geest is? Alcoholgebruik speelt een grotere rol in de evolutie van de mensheid dan we in eerste instantie dachten.

Evolutie van mensheid en bier

Het matig drinken heeft ook positieve kanten! Alcohol (en dus ook bier) bezorgt ons namelijk meer vriendschappen en vrienden. Dit gebeurde ook al 8000 jaar geleden, toen werd er al alcohol gemaakt in China.

Endorfine

We moeten nu natuurlijk niet meteen een bier achterover gaan gieten of een fles ontkurken en het op een zuipen zetten. Want het gaat alleen om het matig en sociaal drinken. We hebben allemaal, net zoals apen, behoefte aan sociaal leven en contacten.

Toevallig helpt een fles wijn daarbij! We weten namelijk allemaal dat alcohol de remmingen weg haalt, maar daarbij zet ook het hersen mechanisme in gang en dit zorgt dat er vriendschappen ontstaan. Dit mechanisme is het endorfine systeem.

Lees ook

Wanneer je zingt, plezier maakt, danst en allerlei andere plezierige activiteiten doet kan er endorfine opgewekt worden. Net zoals bij het drinken van alcohol en dit lijkt een van de meest gemakkelijke manieren. Als je bijvoorbeeld kijkt naar ontwenningskliniek, waar alcohol verslaafden met het medicijn Naltrexon behandeld worden. Dit voorkomt dat er endorfine word aangemaakt, zodat je dus geen plezier-gevoel krijgt wanneer je drinkt.

De sociale netwerken die wij opbouwen zijn één van de belangrijkste bescherming tegen mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Daarnaast maakt de endorfine in ons lichaam afweercellen actief, waardoor we beter beschermd zijn tegen aandoeningen.

is alcohol belangrijk voor de mens?

Vervolgonderzoek

Wel valt er nog veel onderzoek te doen naar het verband tussen alcohol, endorfine, maar ook dopamine (een andere geluksstofje in je lichaam). Om een lastige uitleg te besparen en wat we allemaal perfect kunnen begrijpen: door matige alcoholconsumptie maakt je lichaam endorfine aan en daardoor voel je je plezierig en fijn.