Guinness Made in Ireland

Iers bier smaakt niet in het buitenland

Echte kenners beweren het al langer, maar nu is het ook echt wetenschappelijk bevestigd: Guinness (uit Ierland) smaakt alleen in Ierland zelf. Zodra het naar het buitenland verscheept wordt, neemt niet alleen de smaak, maar ook de nasmaak en het uiterlijk in kwaliteit af, zo blijkt uit de studie.


De onderzoekers bestudeerden de kwaliteit van het wereldberoemde Guinness in totaal 103 keer: 42 keer in Ierland en 61 keer elders ter wereld. In totaal bezochten de wetenschappers 33 verschillende steden en veertien verschillende landen voor hun experiment.

Het Onderzoek

In de pubs werd elke keer steevast hetzelfde besteld: Guinness. Er werd ook elke keer op dezelfde punten gelet: de temperatuur van het bier, hoeveel er in een glas ging, hoelang het inschenken en opdrinken duurde en de kwaliteit. Dit laatste werd bepaald aan de hand van een flink aantal vragen.

Guinness scoort hoger in Ierland

Uiteindelijk kreeg elk glaasje Guinness zo een cijfer op een schaal van één tot honderd. Honderd was het beste. Ierland scoorde hierbij gemiddeld 74 punten. Het buitenland kwam gemiddeld niet verder dan 57 puntjes. “Dit onderzoek komt als eerste met wetenschappelijk bewijs dat Guinness beter niet kan reizen en dat het genieten van Guinness (voor onze groep leken) beter ging in Ierland,” zo stelt onderzoeker Daniel Kotz.

Guinness in glas

Complottheorie

Hoe komt het dat het bier in Ierland zo anders smaakt? De wetenschappers hebben een aantal theorieën bedacht, waaronder één complottheorie. “De beste kwaliteit wordt aan de eigen medewerkers gegeven, het iets mindere bier aan de Ieren zelf en het slechtste bier wordt geëxporteerd.” Die theorie werd echter al snel onderuit geschoffeld, toen bleek dat de lekkerste bieren niet bij de brouwerij, maar elders in Dublin werden genuttigd.

Ierse Sfeer

Een andere optie is dat de ambiance in Ierland het ‘m doet. Vaststaat dat het bier ook lekkerder is in kroegen waar er veel van gedronken wordt: het bier zit dan korter in de vaten en smaakt beter.

Nader onderzoek moet uitwijzen wat de exacte reden van het grote kwaliteitsverschil is. Vooralsnog moeten we het echter doen met deze studie die – geloof het of niet – een plekje heeft gekregen in het respectabele blad Journal of Food Science.

2 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

jaap (gast) op 07-05-2018 om 21:33:02

In Ameland bij het pannenkoeken huis schenken ze een heerlijk GuINNNIS biertje hoef je niet voor naar Ierland
Daarbij hebben ze ook nog prima pannenkoeken dit maakt alles een geheel met op zondag live Iers muziek geweldig dag kan niet meer stuk

Michiel (gast) op 21-10-2015 om 17:23:27

Het zal ook enigszins met het tappen te maken hebben. In Ierland duurt het echt 5 minuten. In Nederland staat de pint binnen 1 minuut aan je tafel.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!

Reclame van Bavaria Premium Pilsener

Niets is zo verfrissend
Bavaria schenkt flink aandacht aan hun alcoholvrije bieren, zoals Bavaria 0.0, de alcoholvrije Radler, Bavaria Mexican en meer. Niet is zo verfrissend, aldus de brouwer uit Lieshout.

Meer reclames van Bavaria Premium Pilsener