Toegevoegd: 03-12-2014
Wist je dat als je met een glas bier minder snel morst dan met bijvoorbeeld een kop koffie? Iedereen die wel eens een glas bier van de bar naar een tafeltje heeft gebracht zal dat beamen!
Volgens wetenschappers van de Princeton University uit New Jersey is het verstandig om voor een mooie dikke schuimkraag op je biertje te zorgen. Het schuim zorgt er namelijk voor dat het klotsen gedempt wordt.
Uit de analyse van vertraagde camerabeelden bleek dat een kunstmatig laagje schuim op water of koffie ervoor zorgt dat deze vloeistoffen minder beweeglijk worden. Een laag van 0.3 centimeter schuim blijkt al verschil te geven. Bij 1,6 centimeter schuim worden de golven aanzienlijk kleiner.
Volgens de wetenschappers zorgt de wrijving van het schuim met het glas voor energieverlies, waardoor de beweging gedempt wordt.
Dit onderzoek lijkt misschien een beetje onnuttig, maar volgens professor Dressaire, die het onderzoek leidde, is dot onderzoek wel degelijk van nut. "Er komen vaak interessante dingen voort uit de studie van alledaagse fenomenen. De resultaten van dit onderzoek zijn mogelijk nuttig voor transportbedrijven die vaak met vloeistoffen werken".