Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Met bier mors je minder snel dan met koffie

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Met bier mors je minder snel dan met koffie

Wist je dat als je met een glas bier minder snel morst dan met bijvoorbeeld een kop koffie? Iedereen die wel eens een glas bier van de bar naar een tafeltje heeft gebracht zal dat beamen!

Minder snel morsen met bier door bierschuim

Schuim vermindert klotsen

Volgens wetenschappers van de Princeton University uit New Jersey is het verstandig om voor een mooie dikke schuimkraag op je biertje te zorgen. Het schuim zorgt er namelijk voor dat het klotsen gedempt wordt.

Onderzoek met vertraagde camerabeelden

Uit de analyse van vertraagde camerabeelden bleek dat een kunstmatig laagje schuim op water of koffie ervoor zorgt dat deze vloeistoffen minder beweeglijk worden. Een laag van 0.3 centimeter schuim blijkt al verschil te geven. Bij 1,6 centimeter schuim worden de golven aanzienlijk kleiner.

Lees ook

Volgens de wetenschappers zorgt de wrijving van het schuim met het glas voor energieverlies, waardoor de beweging gedempt wordt.

Handige informatie voor transportbedrijven

Dit onderzoek lijkt misschien een beetje onnuttig, maar volgens professor Dressaire, die het onderzoek leidde, is dot onderzoek wel degelijk van nut. "Er komen vaak interessante dingen voort uit de studie van alledaagse fenomenen. De resultaten van dit onderzoek zijn mogelijk nuttig voor transportbedrijven die vaak met vloeistoffen werken".