Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Scheten stinken meer na drinken van bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Scheten stinken meer na drinken van bier

Laat je meer scheten als je bier gedronken hebt? En stinken je scheten ook meer? Sommige mensen beweren dat ze na het drinken van bier meer scheten laten, en dat deze scheten ook meer stinken. Een Australisch onderzoek komt met antwoorden. 

Scheten stinken meer na drinken van bier

Ga je meer scheten laten door bier?

Er is heel weinig onderzoek gedaan naar scheten, en slechts één onderzoek dat ook het effect van bier heeft onderzocht. Een Australisch onderzoek heeft 60 mannen en 60 vrouwen gevolgd. Hieruit bleek dat vrouwen gemiddeld 7 winden op een dag laten en mannen maar liefst 12 winden op een dag. 

Op de dagen dat de proefpersonen bier dronken, lieten zowel mannen als vrouwen niet meer scheten.
De hoeveelheid scheten had vooral te maken met de hoeveelheid vezels in de totale voeding die dag. Meer vezels, meer scheten.

Tekenfiguur laat scheet Of het koolzuur in bier iets te maken heeft met het aantal scheten is de vraag. Het meeste koolzuur uit een drank bereikt de maag niet. Bij het openen van de fles verdwijnt er al een deel van het koolzuur.

Het koolzuur dat wel de maag bereikt, wordt snel opgenomen door de maagwand of gaat direct door naar de dunne darm. In de dunne darm wordt het opgenomen in de darmwand. Misschien als je veel lucht hapt tijdens het drinken van je bier dat dit kan leiden tot meer scheten.

Stinken je scheten meer na het drinken van bier?

Uit het Australische onderzoek bleek dat mannen merkten dat hun scheten meer stonken op de dagen dat zij bier dronken. Hier de mogelijke oorzaken:

  1. Lees ook

    In bier zitten oplosbare vezels (deze zie je niet). Oplosbare vezels hebben verschillende gunstige eigenschappen, zoals het cholesterol verlagen en de insuline gevoeligheid verbeteren. Daarnaast zijn oplosbare vezels vooral voer voor de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaan geurende gassen.

  2. Tijdens het brouwproces wordt, vooral bij donker gekleurde bieren, dextrine geproduceerd. Dextrine wordt door bacteriën in de darm omgezet in geurende gassen.

  3. Zeker de bieren die nog gistresten bevatten kunnen zorgen voor scheten en een opgeblazen gevoel. Gist wordt namelijk in de darm verteerd door bacteriën en bij dat verteringsproces word gas geproduceerd.

Gevolg van bier drinken?

Man laat scheet Bier heeft geen invloed op de hoeveelheid scheten. Alleen het happen van lucht tijdens het drinken van bier zou er voor kunnen zorgen dat je meer scheten moet laten. Vooral als je meer dan drie glazen drinkt zal je dit gaan merken. Er zijn middelen om overmatige winderigheid tegen te gaan.

Wel kunnen de oplosbare vezels in bier en het eventuele aanwezige dextrine en gist omgezet worden in stinkende scheten.

Ben je benieuwd naar andere weetjes over bier

Cookie instellingen