Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Waar komt de term ladderzat vandaan - herkomst ladderzat

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Waar komt de term ladderzat vandaan?

Wist je dat... De term ladderzat stamt uit de studententijd in de negentiende eeuw? Dronken studenten hebben ervoor gezorgd dat deze term ingeburgerd raakte.

Ladderzat

Ook in de negentiende eeuw vloeide de drank al rijkelijk onder studenten! De meeste studenten in Groningen waren toentertijd lid van de studentenvereniging Vindicat Atque Polit.

Op de sociëteit van deze studentenvereniging werd veel en vaak gefeest en natuurlijk gedronken. Daardoor kwam het regelmatig voor dat studenten laveloos door de stad zwalkten. Wanneer een student te bezopen was om op eigen kracht naar huis te komen, werd hij door zijn drinkbroeders vastgebonden op een ladder. Hierop werd hij dan naar huis gedragen: ladderzat!

2 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Endrow (gast) op 01-09-2018 om 12:40:51

Hier vind je de complete en correctie uitleg! https://historiek.net/ladderzat-ontstond-bij-domtoren/57974/

Frank (gast) op 24-05-2014 om 23:34:46

De "groentjes" moesten tijdens de ontgroening op hoge ladders klimmen, en elke keer dat ze een tree hoger klommen een of twee jenever opdrinken. Daar zij vrij lang moesten staan, en inderdaad ook dronken werden, vielen zij dikwijls van de ladder, en werden dan opgevangen door andere eerstejaars, en zij waren dan "de ladder zat" vrij naar van Dijssel en Godfried Bomans, maar volgens mij berust dit wel op waarheid.

Zie meer reacties

Zie minder reacties

Bier, bier en nog eens bier!