Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Waarom moet je plassen van bier? | Vaak naar de wc

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Waarom moet je plassen van bier?

Van bier moet je plassen! Vooral onhandig in een volle kroeg of op een festival. Maar hoe komt dat en kan je ook genieten van je biertje zonder elk kwartier naar de wc te moeten rennen?  

Plassen door bier
Plassen door bier
Plassen door bier

Plassen door bier

Waarom moet je nou van bier zoveel plassen en van bijvoorbeeld water minder vaak? Is de blaas te klein? Of ben je als je aangeschoten bent niet meer in staat de blaas te controleren? De oorzaak van dat je zo vaak moet plassen door bier is de alcohol die er in zit. 

Van alcohol moet je plassen 

toilet Alcohol remt de productie van het antidiuretisch hormoon, ook wel ADH genoemd. Dit lichaamseigen hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat je lichaam vocht vasthoudt. Door een daling in het ADH, wordt er meer vocht uitgescheiden. Dit effect geldt trouwens niet alleen voor bier, maar ook voor alle andere alcoholhoudende dranken.

Water

Bij bier heb je er meer last van, omdat er in bier relatief meer water zit. Bier is minder geconcentreerd en hierdoor is het standaardglas ook groter. De hoeveelheid alcohol in een glas bier van 250 ml komt overeen met een glas wijn van 100 ml en een glas gedistilleerd van 35 ml. Dus naast het vochtafdrijvende effect van alcohol, krijg je bij het drinken van bier meer water binnen, waardoor je blaas natuurlijk ook voller raakt.

Koffie, thee en frisdrank

Cafeine koffiebonen Wist je dat cafeïne het antidiuretisch hormoon afremt en dus zal je, wanneer je heel veel koffie, thee of bijvoorbeeld cola drinkt, ook sneller naar het toilet moeten. Doordat het hormoon ADH niet meer goed werkt, zal je veel meer vocht verliezen dan wanneer je geen alcohol drinkt. Dit heeft tot gevolg dat je sneller een kater krijgt, nadorst hebt en je lichaam uit droogt.

Lees ook

Oplossing

De oplossing is om minder bier of andere alcohol te drinken, of in ieder geval wat rustiger aan. Hierdoor wordt het antidiuretisch hormoon minder snel beïnvloed door de alcohol en hoef je minder snel te plassen.

Ook is het goed om tussen het bier door af en toe een glas water te nemen. Hierdoor hou je het vocht in je lichaam op peil. Met ORS (oral rehydration solution) kun je dit nog beter reguleren.  De suikers en zouten in de ORS zorgen er voor dat het vocht beter wordt opgenomen. Een zakje ORS los je op in water en drink je op dezelfde avond als je veel aan het drinken bent.

Lang plas ophouden

Veel mensen hebben het er ook vaak over dat je je plas moet ophouden, zodat je minder vaak naar de wc moet. In eerste instantie is dit ook zo. Als je lang je plas ophoudt voelt je lichaam na verloop van tijd minder de drang dat je moet plassen. Dit noem je desensibilisatie.

Als je dan voor het eerst gaat plassen is je blaas helemaal leeg en zullen je hersenen deze drang om te plassen niet meer onderdrukken. Het nadeel hiervan wel is dat als je blaas later weer gevuld is, je juist heel nodig moet plassen. Plas ophouden helpt dus niet, want als je je blaas eenmaal hebt geleegd is het hek van de dam en zul je nog vaker moeten dan je vrienden die het niet ophouden en gewoon gaan plassen als ze de eerste aandrang voelen.

Lees verder over waarom je zo snel en vaak moet plassen van bier.

Cookie instellingen