Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Waarom moet je plassen van bier?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Waarom moet je plassen van bier?

Van bier moet je plassen! Vooral onhandig in een volle kroeg of op een festival. Maar hoe komt dit?

Plassen door bier

Waarom moet je nou van bier zoveel plassen en van bijvoorbeeld water veel minder vaak? Is de blaas te klein? Of ben je als je aangeschoten bent niet meer in staat de blaas te controleren? De reden dat je zo moet plassen van bier is de alcohol. 

Van alcohol moet je plassen

Alcohol remt de productie van het antidiuretisch hormoon, ook wel ADH genoemd. Dit lichaamseigen hormoon zorgt er normaal gesproken voor dat je lichaam vocht vasthoudt. Door een daling in het ADH, wordt er meer vocht uitgescheiden. Dit effect geldt trouwens niet alleen voor bier, maar ook voor alle andere alcoholhoudende dranken.

Bij bier heb je er meer last van, omdat er in bier relatief meer water zit. Bier is minder geconcentreerd en hierdoor is het standaardglas ook groter. De hoeveelheid alcohol in een glas bier van 250 ml komt overeen met een glas wijn van 100 ml en een glas gedistilleerd van 35 ml. Dus naast het vochtafdrijvende effect van alcohol, krijg je bij het drinken van bier meer water binnen, waardoor je blaas natuurlijk ook voller raakt.

Lees verder over waarom je zo snel en vaak moet plassen van bier.