Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Cuykens

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Cuykens

Bierbrouwerij Cuykens was een bierbrouwerij uit Lier (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Geachiedenis brouwhistorie Lier

In de veertiende eeuw is er voor het eerst sprake van een stadsbrouwerij. Gielis Dries kocht een pand achter het stadhuis en baatte er een brouwerij uit die Lier bevoorraadde.

Tijdens de vijftiende eeuw werden andere brouwerijen gesticht zoals "In den Swerten Leeuw" en "het Molenyser". Men kon het bier echter nog niet lang genoeg bewaren om het te transporteren. De bieraccijns nam regelmatig toe en betekende een aardige inbreng in de stadsfinanciën.

Maar in de achttiende eeuw treedt ook het verval in. Kessel, Nijlen en Bevel krijgen van de Raad van Brabant toestemming om in totaal zes brouwerijen op te richten, met gunstiger accijnzen dan te Lier.

Ook het economische leven krijgt een deuk door de Franse bezetting. In de woelige oorlogsjaren daarop verdwijnen veel brouwerijen. In 1880 blijven er slechts twee over.

Na

Lees ook

twee oplevingen a an het begin van de negentiende en twintigste eeuw was het in 1967 definitief gedaan met brouwen te Lier na de sluiting van Brouwerij Cuykens. Of toch niet?

Caves is er weer!

Op een buitengewone algemene vergadering in 1976 besloot de Gilde "De Heren van Lier" om Caves nieuw leven in te blazen.

Men zocht op hoe een echte Caves hoorde te smaken en er uit te zien, en vroeg een proefbrouwsel aan een brouwer die tot een experiment bereid was.

Tot op heden brouwt Brouwerij Verhaeghe de Lierse Caves naar origineel recept: een bier van hoge gisting, gebrouwen van zuiver graan en hop, zonder kleurstoffen of bewaringsmiddelen, met natuurlijke vergisting en zonder toevoeging van suikers.
 

Meer bier op Biernet.nl