Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Gageleer | Huurbrouwerij uit Turnhout

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Gageleer

Gageleer is een bierbrouwerij uit Turnhout (België) die is opgericht in 1997.

Gageleer bier
Gageleer bier
Gageleer: Belgisch Streekbier

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Gageleer.

Voeg nu een bier toe van Gageleer!

    Achtergrond informatie

    De bedenker van het recept van Gageleer wilde eigenlijk weten hoe bier in de middeleeuwen zou hebben gesmaakt, toen hop nog niet bekend was. Om het bier op smaak te brengen, gebruikte de middeleeuwse brouwer een mengeling van planten en kruiden uit de natuur. De kruidenmengeling varieerde van streek tot streek, maar gagel was de voornaamste smaakmaker. Het geeft een aromatische bitterheid aan het bier. Gagel groeit op venige moerasgrond en is vandaag enkel nog te vinden in natuurgebieden.

    De samenwerking met De Wielewaal

    Het klikte meteen toen deze amateurbrouwer 25 jaar geleden zijn eerste brouwsel van 30 liter liet proeven aan iemand van de toenmalige natuurvereniging De Wielewaal die voor de gagel gezorgd had. Er werd afgesproken dat men 1.000 liter zou laten brouwen door de ‘Proef’-brouwerij, die gespecialiseerd is in het brouwen van bier volgens het recept van de klant. Dat was de start van het verhaal. De vrijwilligers van De Wielewaal lieten de mensen die in de natuurgebieden rond Turnhout kwamen wandelen verschillende bierrecepten met gagel proeven. En na enige pogingen werd een uniek recept geselecteerd dat Gageleer werd gedoopt.

    Lees ook

    Coöperatieve met sociaal oogmerk

    Van meet af aan hadden de oprichters van de coöperatieve de bedoeling fondsen te verzamelen voor de aankoop van natuurgebieden. In 2012 is de vennootschap omgevormd tot een coöperatieve met sociaal oogmerk om te bevestigen dat vennoten en bestuurders geen persoonlijk voordeel willen halen uit de verkoop van het bier. Daarom werd in de statuten ingeschreven dat bestuurders onbezoldigd zijn en dat de vennoten geen recht hebben op een deel van de winst als ze besluiten om te stoppen. Als de vennootschap ontbonden zou worden – wat zeker niet de intentie is – gaat alle winst naar een organisatie die bezig is met natuurbehoud.

    Ondersteuning van natuurpunt en sociale doelen

    Op dit ogenblik wordt een belangrijk deel van de opbrengst afgestaan aan Natuurpunt die dit gebruikt voor de restfinanciering van aankopen van natuurgebieden. Ze ondersteunen ook de evenementen van Natuurpunt en de publicatie van lokale Natuurpuntblaadjes zoals Haaklewie. Sinds de samenwerking met distributeurs in 2016 konden ze zo al €110.000 besteden aan het sociaal doel.

    Uitzonderlijk product in de markt

    Ze laten bier brouwen op basis van een kruid uit hun eigen natuurgebieden en dat is uitzonderlijk. Het levert hen een unieke plaats op in de biermarkt. Ook het feit dat hun producten biobieren zijn, biedt hen kansen. Ze ondervinden evenwel dat het niet gemakkelijk is. De concurrentie is groot.

    Cookie instellingen