Bierbrouwerij Het Kasteel

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Oude locatie brouwerij
Abdijstraat 40
Plaats
Actieve brouwerij
Nee (102 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
1840
Gestopt in
1917 (77 jaar actief geweest)

Biermerken van Bierbrouwerij Het Kasteel

Geen biermerk bekend van Bierbrouwerij Het Kasteel.

Achtergrond informatie

Kasteel Roegiers, gelegen in een omgracht park afgesloten met een ijzeren toegangshek gelegen ten westen op de oude omgrachte abdijsite.

Stokerij

De abdij van Oosteeklo werd gesticht begin 13de eeuw. In 1577 werd de abdij vernield door de calvinisten en niet meer wederopgebouwd. De communauteit werd in 1585 aan de Oude Houtlei in Gent heringericht, de oude abdijgebouwen in Oosteeklo werden verder als landbouwbedrijven in gebruik genomen en als buitenverblijf van de religieuzen. In 1783 bouwde de laatste abdis, Victoria van de Wiele, een nieuw buitenhuis voor de nonnen op de oude abdijsite, ter vervanging van het verderop gelegen vroegere gastenverblijf, nu Kloosterakkerstraat 2A. In 1798 werd het kasteeldomein als “zwart goed” verkocht aan Pieter Van Rooten, die er een stokerijgebouw oprichtte. Reeds in 1802 werd het domein met kasteel, stokerij, en hovenierswoning openbaar verkocht aan J. H. Bruers.

Van stokerij naar brouwerij

In 1839 kwam het goed in handen van Angelus Roegiers. De nieuwe eigenaar, burgemeester van 1867 tot 1886, richtte een bierbrouwerij op in de vroegere jeneverstokerij, Bierbrouwerij het Klooster. Ook de volgende generaties van de familie Roegiers, woonden op het kasteel, waren burgemeester van de gemeente en baatten de brouwerij uit. Volgens het kadasterarchief uitgebreid in 1903 met een stoombrouwerij ten noorden achter reeds bestaande gebouwen, tevens aanbrengen van een afdak op ijzeren zuiltjes voor het oude brouwerijgebouw. De brouwerij werd stopgezet tijdens de bezetting door de Duitsers in 1917. Herman Roegiers werd één van de medestichters van de Coöperatieve Brouwerij Krüger in Eeklo. In Oosteeklo bleven de vroegere brouwerijgebouwen in gebruik als bierbottelarij en bierhandel tot de jaren 1960.

Heden

Heden is het kasteel nog steeds in handen van de familie Roegiers.
 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.