Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Tack (Den Kleinen Tack)

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Tack (Den Kleinen Tack)

Bierbrouwerij Tack (Den Kleinen Tack) was een bierbrouwerij uit Kortrijk (België).

Gegevens brouwerij

Biermerken van Bierbrouwerij Tack (Den Kleinen Tack)

Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Bierbrouwerij Tack (Den Kleinen Tack).

Achtergrond informatie

Brouwerij Tack is een naam die gegeven werd aan twee voormalige bierbrouwerijen.

Lees ook

Den Kleinen en Den Groten

De eerste en oorspronkelijke brouwerij noemde men in de volksmond Den Kleinen Tack en was gelegen nabij de Broelkaai in het toenmalige Kapucijnenbeluik. De andere stond aan de overzijde van de Leie, in de Hangboogstraat, die Den Groten Tack werd genoemd.
Pieter Frans Ignatius Tack begon in 1760 met het brouwen van bier, maar het was onder zijn beide zonen dat het bedrijf opgesplitst werd in twee vestigingen. Pieter Frans vestigde zich in Handboogstraat en werd de grootste van de twee. Het was echter Den Kleinen Tack die het langst en tot eind 1962 bleef brouwen.
Door de eeuwen heen wordt de brouwerij verscheidene malen uitgebreid en aangepast. De koelingstoren van Den Kleinen Tack, opgetrokken in 1948, naar ontwerp van Gernay, werd gebouwd omwille van de groeiende vraag naar bier van lage gisting, geproduceerd onder de naam Orta-Pils. Het bier werd rechtstreeks vanuit de oude brouwerij doorgepompt naar de hoogste verdieping van de toren, om de eerste koeling te ondergaan.

Sluiting

In 1962 worden de brouwerij-activiteiten stopgezet, in 1965 gevolgd door de sloop van de oude brouwerij (tegenover de paardenstallen). De overige gebouwen worden tot 1989 gebruikt als verdeelcentrum van bierproducent Chevalier-Marin uit Mechelen.
Kultureel centrum
In 1976 wordt een gedeelte van de brouwerijgebouwen verkocht aan de Stad Kortrijk voor de geplande uitbreiding van het stedelijk museum. Tussen 1994-1998, renovatie van de voormalige koelingstoren z.g. "Tacktoren" en omvorming tot productiehuis voor de kunsten naar ontwerp van S. Beel en Achtergael.