Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Quist

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Quist

Brouwerij Quist was een bierbrouwerij uit Ezinge (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1999 gesloten (6 jaar actief geweest)

  • Straat

    Van Swinderenweg 26

  • Plaats

    Ezinge

  • Provincie

    Groningen

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

Peter Quist (1965), micro-bioloog van beroep, ging in 1993 op zoek naar een geschikte locatie voor zijn te verwezenlijken brouwerij. De locatie werd gezocht in het zogenoemde Ommeland (de dorpen rond de stad Groningen). Peter houdt zich al sinds 1985 als amateurbrouwer bezig met bierbrouwen. Oorspronkelijk zou de brouwerij de naam De Ommelander Bierbrouwerij krijgen maar om diverse redenen is besloten de lange, streekgebonden naam te veranderen.

Lees ook

Industrieel erfgoed pand

Na een lange speurtocht werd de brouwerij uiteindelijk gevestigd in een monumentaal pand behorend tot het industrieel erfgoed van de provincie Groningen gelegen aan de provinciale weg van Ezinge naar Saaksum. Het gebouw was van 1894 tot 1976 in gebruik als Cooperatieve Zuivelfabriek Ezinge. En hierna tot 1995 een palingkwekerij. In 1995 liet Peter Quist dus zijn oog op dit pand vallen om er zijn brouwerij te vestigen. Het was een bewuste keuze want hij wilde zijn brouwerij niet op een industrieterrein vestigen maar op een lokatie met een landelijk karakter. De verbouwing duurde door veel achterstallig onderhoud 6 maanden langer dan gepland. Het pand werd langzamerhand opgeknapt waarbij de monumentale roodstenen schoorsteen naast de brouwerij het grote struikelblok was. Vanwege het achterstallige onderhoud werd de schoorsteen ook steeds lager. Iedere vijf jaar werd hij een paar meter ingekort omdat er stenen afbrokkelden. De schoorsteen is indirekt ook de reden geweest voor het sluiten van de brouwerij.

Obligaties

Middels uitgifte van obligaties ter waarde van f250,00 en f1000,00 haalde Peter Quist het geld bij elkaar voor de realisatie. De looptijd van deze obligaties waren maximaal 5 of 10 jaar en de rente (respectievelijk 8% en 10%) werd uitbetaald in natura (=bier). Een deel van de brouwinstallatie, de maischketel, klaringsketel en lagertanks, bestaat uit apparatuur afkomstig uit de zuivelindustrie. Het graan dat wordt afgenomen komt van de overbuurman en wordt gemalen door een molenaar in de directe omgeving terwijl het restprodukt van het brouwproces, de bostel, weer wordt gebruikt als veevoer.
In 1997 waren er bij Brouwerij Quist twee personen in loondienst: Peter Quist en een medewerker die onderhoudswerkzaamheden verricht. Deze medewerker is tevens behulpzaam bij het produktieproces. De administratie is in handen van mevrouw Quist. In die tijd werd er in eerste instantie om de twee weken een hoeveelheid van 2.500 liter gebrouwen. Het leeuwedeel van deze hoeveelheid werd afgezet in de drie noordelijke provincies. Hiernaast vindt het bier zijn weg naar speciaalbierwinkels in de rest van het land.
Sinds oktober 1995 wordt er in Ezinge gebrouwen. Hiervoor werd gebruik gemaakt van de faciliteiten van de Friese Bierbrouwerij.

Helaas!

In februari 1999 kregen de obligatiehouders een schrijven waarin de aanvraag van het faillissement van Brouwerij Quist werd aangekondigd. Er is nog geprobeerd een overnamekandidaat voor de brouwerij te vinden, maar dit is helaas niet gelukt.

Cookie instellingen