Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Cambrinus Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Cambrinus Brouwerij

Cambrinus Brouwerij was een bierbrouwerij uit Boxmeer (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1952 gesloten (65 jaar actief geweest)

  • Straat

    Stationsstraat 0

  • Plaats

    Boxmeer

  • Provincie

    Noord-Brabant

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

Aan het spoor

Het pas gebouwde station (1882) aan de nieuwe spoorlijn Venlo-Nijmegen is dé ideale plek voor bedrijvigheid. De trein is namelijk het vervoermiddel van de toekomst, althans die tijd. Dus in 1886 opendt hier in de nabijheid dan ook Brouwerij Cambrinus na een doorstart. Vernoemd naar de verbastering van Jan Primus, de Hertog van Brabant uit de 13e eeuw en gondlegger van de brouwnijverheid. De eerste brouwer was Wilhelm Janssen. Hij legde zich eerst voornamelijk toe op bovengistende bieren. Toen de koelsystemen hun intrede deden kon ook het ondergistend pilsner gebrouwen worden. Hij durfde te investeren in speciaalbier zoals Münchener en speciaalbier maar breekt ook een lans voor het nieuwe pilsner.

Lees ook

Familie Van der Westerlaken

De afzet steeg gestaag en Cambrinus maakte goede tijden door. In 1926 doet dhr. Janssen zijn zaak van de hand aan Arthur Adrianes van der Westerlaken uit Chaaam voor 16.000 gulden (ca. 7.000 euro), die ook De Vijf Ringen aan de steenstraat had kunnen kopen. Hij kwam uit het brouwersgeslacht van Brouwerij de Avondster.

Afzetgebied

Naast het brouwen van bier richt hij zich ook het vervaardigen van frisdranken. Cambrinus heeft zoals toen gebruikelijk een 10 tot 15 tal café's die de afzet garandeerden. Maar er werd niet alleen in Boxmeer Cambrinus-bier getapt, ook elders in de dorpen in de de omgeving van het Land van Cuijk en de kop van Noord Limburg. De vaten en flessen bier gaan dan met het prntje bij Beckers de Maas over naar Heijen.

Crisis

Zoals bij velen ging het in de oorlog bergafwaarts met de brouwerij. Hierin kon het nieuwe merk Kröner geen redding brengen. Toen de familie na de verplichte evacuatie van een half jaar, tot het voorjaar 1945, moest toestaan dat voor een kwartje per vierkante meter veel grond werd onteigend, kwamen ze er niet meer boven op. Wel werd toch nog geïnvesteerd in een nieuwe installtie om de concurentie toch het hoofd te kunnen bieden, maar zonder succes. Zo moest ook deze brouwerij in 1952 haar ketels ontmantelen. Wel bleef de familie Westerlaken een drankengroothandel leiden onder agentschap van Heineken en later ook nog Amstel. Ook hieraan kwam midden jaren 90 van de vorige eeuw een eind. In het oude brouwerijpand aan de stationsweg zijn in 2011 de eerste bewoners in gehuisd in één van de appartementen die hierin gerealiseerd zijn.

Cookie instellingen