Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij De Gekroonde Bel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij De Gekroonde Bel

Bierbrouwerij De Gekroonde Bel was een bierbrouwerij uit Oosterhout (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Restanten van Brouwerij de Gekroonde Bel zijn nog altijd terug te vinden (© foto Jan van Eerd) Fusiebrouwerij

Noordbrabantsch-Beiersch Bierbrouwerij "de Gekroonde Bel" was het resultaat van een fusie in 1901 tussen de brouwerij van de familie Smits uit Oosterhout en de brouwerij van de heer Oomen en gebroeders Van Dijk uit Heusdenhout. Zij legde zich voornamelijk toe op de productie van ondergistend ‘Beiers’ bier. Het voor het brouwproces benodigde water betrok men door middel van een op 1 kilometer afstand van her brouwhuis gelegen pomp die het heldere grondwater via een pijpleiding naar de brouwerij bracht.

Lees ook

Wilhelminakanaal

Tussen 1906 en 1912 werd het Wilhelminakanaal graven in de onmiddellijke nabijheid van de brouwerij waardoor de bereikbaarheid voor de grondstoffen sterk verbeterde. De laatste brouwer was Hendrikus Martinus Smits. In 1927 gingen de zaken echter zo slecht dat de brouwerij weldra haar poorten moest sluiten. De brouwerij werd in 1930 overgenomen door Brouwerij van Vollenhoven's.

Heden ten dage

Heden ten dage wordt de voormalige brouwerij als bedrijfs- en kantoorruimte gebruikt. De uiterlijke verschijningsvorm de typerende karakteristieken van een middelgrote, moderniserende stadsbrouwerij bewaard gebleven.

Foto's Gekroonde Bel, ontvangen via Dré van Bekhoven

Klik op een van de foto's voor een grotere weergave.

Cookie instellingen