Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Zwaan Reusel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Zwaan Reusel

Brouwerij De Zwaan Reusel was een bierbrouwerij uit Reusel (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Brouwersstamboom

De eerst bekende brouwer uit de brouwersfamilie Kerkhofs was Anthonie Kerkhofs, geboren op 22 oktober 1779 te Reusel. Zijn twee zonen, Anthonie en Cornelis, worden beide ook bierbrouwer terwijl weer de zoon van Cornelis, Simon, geboren op 18 mei 1838, het brouwersgeslacht weer voort zet. Rond de eeuwwisseling is Simon nog steeds de brouwer en hij breidt in deze periode de brouwerij uit met een pakhuis en een bergplaats in 1904 en in 1905 vergroot hij de bierkelder. Zijn zonen Janus en Jan nemen in 1912 de brouwerij over. En na hen was het Wim, de zoon van Janus, die de brouwerij in de familie hield.

De boerderie

De brouwerij was gelegen links achter de woning en het magazijn rechts. Janus Kerkhofs had naast zijn brouwerij ook nog een boerderij met in het begin van de twintigste eeuw drie melkkoeien in een potstal en toen hij stopte twaalf melkkoeien die in een inmiddels gemoderniseerde grupstal stonden. Voordat Adrianus brouwer werd hadden ze ook nog een logement en café.

Cokes

Adrianus brouwde één keer in de week; de avond van tevoren begon hij al met de waterketel, verkregen uit eigen waterput, op te stoken met cokes. De waterketel en de kookketel waren koperen ketels waarvan er een met een koperen deksel gesloten kon worden en de andere nog met een houten deksel. De bovenzijde hiervan was te bereiken met een ladder vanuit de brouwzaal en vanaf de moutzolder. De mout die werd gebruikt werd gemalen in een moutmolen die boven de stalen roerkuip hing en van waaruit dus rechtstreeks de mout in de mechanisch aangedreven roerkuip gestort werd. De mout werd betrokken uit Reuver.

Lees ook

'Wereldreis'

Er werd lagerbier gebrouwen dat geleverd werd tot aan Eindhoven. Als het bier richting Eindhoven vervoerd werd ging de brouwer laat in de middag al weg met zijn paard en platte kar en kwam pas de volgende dag terug.
In het begin werd het bier alleen in houten vaten afgevuld maar later werd er ook nog gebotteld in flessen. Deze flessen werden met een voetbediende kroonkurkmachine afgesloten.

Tunnekes rollen

Twee maal per jaar konden de kinderen van lagere school "tunnekes rollen". Die dag werden dan de vaten opnieuw gepekt en nadat ze van nieuwe pek waren voorzien op houten balken door de kinderen gerold zodat de pek zich gelijkmatig zou verspreiden totdat de pek verhard was. Als beloning kregen de kinderen dan gratis limonade, meestal champagnepils, een ware traktatie in die tijd.

Grensplaats

De reden tot de sluiting is bijna hetzelfde als bij heel veel andere brouwerijen: de concurrentie van ondergistende bieren (pils) wat door de grote brouwerijen gebrouwen werd en dat de modernisering hiervoor door de hoge investering niet haalbaar is. Bij deze brouwerij kwam daar nog bij dat door de ligging aan de grens met België het afzetgebied maar een halve cirkel rond de brouwerij betrof, zodat de omzet relatief gezien verder weg gehaald moest worden, Eindhoven en omgeving, zodat transportkosten hoger waren.

Centrale diepvries

Na de sluiting in 1948 heeft Wim Kerkhofs het bedrijf voortgezet als dranken-groothandel en als centrale koeling c.q. diepvries waar mensen uit het dorp een kluis konden huren waarin hun bederfelijke waar bewaard kon worden.

Cookie instellingen