Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij het Witte Kruis

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij het Witte Kruis

Brouwerij het Witte Kruis was een bierbrouwerij uit Steenbergen (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Uit het archief

Uit stukken uit het oud-rechterlijk archief in Den Bosch blijkt dat Elias de Weert in 1773 een huis, schuur, pakhuis, hof en erf (zijnde een brouwerij), mouterij en schuur voor 14.000 gulden (ongeveer 6.350 euro) verkoopt aan Emerius de Weert Czn. Eind 1700, begin 1800 tijdens de Franse bezetting zetelde in het brouwershuis een Franse ontvanger, die kantoor hield in het pand ernaast. In 1798 verkoopt De Weert huis en brouwerij, genaamd Het Kruys, schuur, wagenhuis, paardenstal, kookhok, erf en mouterij voor 18.000 gulden (ongeveer 8.170 euro). Francois van der Hoeven wordt de nieuwe eigenaar. Drie jaar later wordt de advocaat Rupertus Willem Wijnmalen de nieuwe eigenaar voor 12.000 gulden (ongeveer 5.445 euro). Voor 250 gulden minder wordt mr. Adrianus Rudolphus Kraayer enige tijd later de nieuwe eigenaar.

Familie Veraart

In 1877 wordt de familie Veraart eigenaar van brouwerij en overige zaken. Fl. J. Veraart is de eerste brouwer. M.F.S.P. Veraart is de volgende eigenaar na de koop in 1920. Acht jaar later is het gedaan met de brouwerij en richten de activiteiten zich op het bottelen van bier en het maken van limonade, gazeuse en mineraalwater. Dit gaat door tot 1948 en het wordt uiteindelijk een groothandel.
Op de voormalige lokatie van de brouwerij zijn nu woningen gebouwd. De straatnaam is tevens gewijzigd naar Berenstraat.

Lees ook

Het Wit Kruis keert terug

In 2015 is men gestart met het voorbereiden om weer een lokaal bier op de markt te brengen onder de oude naam "Het Wit Kruis" in samenwerking met Wim Veraart, eigenaar van de slijterij en kleinzoon van de laatste brouwer. Bezoek de pagina over brouwerij Het Wit Kruis.