Brouwerij De Zwaan Kloosterzande

Gegevens brouwerij
Provincie
Oude locatie brouwerij
Oudeweg 1
Actieve brouwerij
Nee (62 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
1907
Gestopt in
1957 (50 jaar actief geweest)

Biermerken van Brouwerij De Zwaan Kloosterzande

Geen biermerk bekend van Brouwerij De Zwaan Kloosterzande.

Achtergrond informatie

Handkracht

Op 1 mei 1906 werd bij notaris van Dalsum de akte gepasseerd tot het oprichten van een brouwerij met mouterij door de vennoten Josephus Buysrogge (1859-1937) en Alois Adriaansen-Buysrogge (1874-1940) op een perceel in Hoek en Bosch (gemeente Hontenisse). De bierbrouwerij zou geheel worden opgetrokken van steen met ijzeren balklagen. De mouterij was alleen bestemd voor eigen gebruik. Als beweegkracht wilde men handkracht gebruiken tot het in beweging brengen of drijven van de koelmachine, het roertoestel, de bier- en waterpompen. In 1907 werd de hinderwetvergunning verleend en kon bouwkundige Van Den Broucke uit Lokeren (België) aan de slag.

Benzinemotor

In 1923 kreeg Joseph (Jos) Petrus Menu uit Lamswaarde (1893), de nieuwe eigenaar, toestemming om een 3 pk benzinemotor voor de aandrijving van een water- en een bierpomp te plaatsen in een bestaande bierbrouwerij, gelegen in Hoek en Bosch, aan de Oude straat. De brouwerij had nu de naam '''De Zwaan'''. In 1926 kreeg Menu een hinderwetvergunning voor de plaatsing van een grotere benzinemotor van 6 pk, ter vervanging van de vorige. De nieuwe motor was bestemd voor het aandrijven van een koelmachine met bijbehoren en verder voor het pompen van water en wort.

Elektriciteit

In 1932 deed de elektriciteit zijn intrede en verving Menu zijn benzinemotor door twee elektromotoren van resp. 5 en 3 pk, voor de waterpomp en de koelmachine. In 1953 bleek de straatnaam te zijn gewijzigd in Oudeweg 1. In dat jaar werd de brouwerij gemoderniseerd en uitgebreid. Na deze veranderingen waren er in totaal 3 elektromotoren met een vermogen van 5 pk, 1 elektromotor van 3, 1 motor van 1 pk en 1 elektromotor van 25 pk. De brouwerij werd in 1957 gesloten en vanaf dat jaar ging het bedrijf verder als mouterij.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.