Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij De Hopbloem

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij De Hopbloem

Bierbrouwerij De Hopbloem was een bierbrouwerij uit Middelburg (Nederland).

Gegevens brouwerij

 • Type brouwerij

  Productiebrouwerij

 • Actief

  Nee, in 1993 gesloten (3 jaar actief geweest)

 • Straat

  T. Brandsmakwartier 19

 • Plaats

  Middelburg

 • Provincie

  Zeeland

 • Land

  Nederland

Achtergrond informatie

Op 6 januari 1990 werd in Middelburg de Zeeuwse Ambachtelijke Bierbrouwerij 'De Hopbloem' gestart door Jan Montenarie. Evenals vele voorgangers was hij al geruime tijd een verwoed thuisbrouwer en had ook hiermee diverse prijzen gewonnen, zoals het landskampioenschap in 1987.

Inventief

Met bescheiden middelen maar met veel inventiviteit maakte hij zelf een kleine brouwerij in een schuur waar hij op zaterdag naast zijn full-time baan bier brouwde. De grotendeels met eigen handen gefabriceerde brouwketel had een capaciteit van 187 liter. Het bier werd afgevuld op vat en in flessen van 75 cl.

Lees ook

Kriek van Nederlandse bodem

Een van de bieren van Brouwerij de Hopbloem werd gebrouwen was het eerste kriekenbier van Nederlandse bodem. De krieken waren echte Zeeuwse morellen, die worden geoogst in de maanden juni en juli. Het bier is voor het eerst in mei 1991 gebrouwen.

Weer als amateur

Op 2 augustus 1993 werd de brouwerij gesloten waarna de brouwketel weer werd verkleind en het amateurbrouwen weer werd opgepakt. De reden van het beëindigen van zijn commerciële brouw-activiteiten waren divers maar vooral vond Jan dat brouwen vooral leuk moest zijn en blijven en niet teveel tijd en moeite mocht kosten.