Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Glutenvrije bieren | Bier zonder gluten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Glutenvrij bier

Glutenvrij bier is een pils of een speciaalbier zonder gluten. Bieren zonder gluten herken je aan het Glutenvrij logo en kunnen door mensen met coeliakie worden gedronken.

Glutenvrij
Daas Ambré
Estrella Damm Daura

Glutenvrij bier is een pils of een speciaalbier zonder gluten dat je herkent aan het Glutenvrij Logo. Sommige mensen zijn glutenintolerant, zo'n één op de honderd Nederlanders heeft coeliakie (glutenintolerantie). Aangezien gluten standaard voorkomen in granen, kunnen mensen met coeliakie geen bier drinken. Maar er zijn manieren voor brouwers om bieren zonder gluten te produceren. De eerste manier is om te brouwen met glutenvrije grondstoffen. De tweede manier is door de gluten op een speciale manier uit het bier te halen.

Gluten en coeliakie

Nederlandse Coeliaki Vereniging Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, gerst en rogge. Er zitten dus gluten in alle producten die van deze granen zijn gemaakt en dus ook in bier. Mensen met coeliakie zijn glutenintolerant. 1 op de 100 Nederlanders heeft coeliakie, gemiddeld is de kans hierop dus 1%. Geschat wordt dat ongeveer 170.000 Nederlanders de ziekte hebben, slechts rond de 20% van de mensen weet dat. Mensen met coeliaki mogen geen producten eten of drinken die gluten bevatten. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen.

Je herkent een glutenvrij product aan het logo waar een streep door graan is getrokken. Een product met het 'Crossed Grain' glutenvrij logo bevat gegarandeerd minder dan 20 ppm gluten (= 20 mg/kg product). Coeliakiepatiënten kunnen veilig voedsel tot zich nemen dat minder dan 20 mg gluten per kg bevat. 

Glutenvrij bier brouwen

De brouwer kan op twee manieren tot een glutenvrij bier komen:

1. De eerste manier bestaat uit een speciaal proces waarbij gluten uit het bier worden verwijderd. Tijdens de lagering van het bier wordt een enzymbehandeling gebruikt die de gluten aan elkaar doet plakken, waardoor een soort van bolletjes ontstaan. Deze bolletjes worden vervolgens door middel van filtratie uit het bier gehaald. Het bier wordt vervolgens in een laboratorium getest op de hoeveelheid gluten die nog in het bier zit. Het bier mag het label glutenvrij dragen als het bier minder dan 20 ppm (parts per million) gluten bevat.  

2. Bij de tweede manier werkt de brouwer met louter glutenvrije grondstoffen. De producten die normaal gluten bevatten, worden hier vervangen door andere zetmeelbronnen als boekweit, rijst en sorghum.

Mist er een glutenvrij bier dat zeker in de lijst moet worden opgenomen? Voeg het bier toe of neem contact met ons op.

Sorteer & filter

Filters

Sorteer

Biersoort

Kenmerk 1

Brouwerij

Land

Lanceerjaar

Gisting

Nog gebrouwen?

Alcoholpercentage

Filter
Merk
Brouwerij
Biersoort
Lanceerdatum
Alcoholpercentage
Cookie instellingen