Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Speciaalbier | Craft Beer of ambachtelijk bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Speciaalbier

Speciaalbier of craft bier wordt steeds vaker gekozen boven een pils. Speciaalbieren kun je kort samenvatten als al het bier naast pilseners en radlers.

Speciaalbier
Wanda Weizen logo
logo van het bier Bierderij Waterland Voldendams Vaatje

Speciaalbieren

Speciaalbier is een verzamelnaam voor alle bieren die geen pils, (lichte) lager of radler zijn. Speciaalbier zijn meestal bovengistende bieren met een hoger alcoholpercentage, maar er zijn ook zogenaamde 'craft lagers' op de markt (ondergistende speciaalbieren). Er worden de laatste tijd ook steeds meer sessionbieren ontwikkeld, die relatief weinig alcohol bevatten en zelfs alcoholarme of alcoholvrije speciaalbieren. 

Speciaalbier is geen biersoort, voorbeelden van speciaalbieren zijn tripels, IPA's, Stouts en nog veel meer bierstijlen. De term speciaalbier kan worden vergeleken met de Amerikaanse term voor ambachtelijk speciaalbier: 'Craft beer'. In België hoor je ook de term artisanaal bier voor ambachtelijk bier. De term speciaalbier wordt niet door alle bierliefhebbers omarmd, want is niet al het bier speciaal?

Populariteit speciaalbier groeit

De afgelopen jaren is speciaalbier aan een opmars bezig. Om dit aan te tonen gebruiken we cijfers van Nederlandse Brouwers. Voor het jaar 2023 golden de volgende bierverkoopcijfers in Nederland.

Biersoort Aantal hectoliters Percentage van totaal
Pils 9.038.291 78,1%
Speciaalbier 1.406.931 12,2%
Alcoholvrij  819.684 7,0%
Biermix 297.623 2,6%
Totaal 11.562.529 100%


In 2023 was 12,2% van al het gedronken bier een speciaalbier. Dit percentage is hoger dan in voorgaande jaren. Onderstaande tabel toont het marktaandeel van speciaalbier op de totale markt sinds het pre-coronajaar 2019. Data van 2020 en 2021 worden niet getoond, omdat destijds de coronapandemie zorgde voor sterk afwijkende cijfers.

Jaar Marktaandeel speciaalbier
2023 12,2%
2022 11,6%
2019 10,9%


Mist er een speciaalbier dat zeker in de lijst moet worden opgenomen? Voeg het bier toe of neem contact met ons op.

Sorteer & filter

Filters

Sorteer

Biersoort

Kenmerk 1

Brouwerij

Land

Lanceerjaar

Gisting

Nog gebrouwen?

Alcoholpercentage

Filter
Merk
Brouwerij
Biersoort
Lanceerdatum
Alcoholpercentage
Cookie instellingen