Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Hoe brouw je bier? Een simpele uitleg

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Hoe brouw je bier? Een simpele uitleg

21 juli 2014 om 16:47

Bierbrouwen wordt steeds vaker gedaan door hobbybrouwers. Ook zin om te beginnen? Bekijk dan even dit filmpje. Een simpele uitleg van het brouwproces.

Hoe brouw je bier
Hoe brouw je bier
Hoe brouw je bier

Hoe brouw je bier?

Bier bestaat uit vier ingrediënten: water, mout, hop en gist.  Het bouwproces begint met graankorrels en het resultaat is een goudkleurig verfrissend alcoholisch drankje. Welke stappen worden er genomen om dit iconische drankje te krijgen?

Mouten

Mouten is het verwerken van granen tot gedroogde, gekiemde korrels. Deze korrels worden mout genoemd. De graansoort, meestal gerst, wordt in water geweekt en hierna een paar dagen in de kiemkast neergelegd. Dit is een warme ruimte, waardoor er uit de vochtige gerst een wortel uitgroeit.

Schroten

Schroten is het vermalen van de gedroogde mout (milling malt). Dit wordt gedaan om het zetmeel los te laten komen. Het moet wel zeer grof gemalen worden. Het kaf, wat los komt van de gerst, mag niet worden beschadigd. Dit is later in het proces nog nodig.

Maischen

De geschrote mout wordt in water opgelost. Dit mengsel wordt voor verschillende periodes tot verschillende temperaturen gebracht. Eerst wordt het verwarmd tot 50°C, en op deze temperatuur blijft het een tijd rusten. Hierna wordt het verwarmd tot 65°C en nadat het weer een tijd gerust heeft wordt het verwarmd 75°C.

Lees ook

Klaren

Dit onderdeel kan vergeleken worden met het clarifiëren van bouillon. Na het maischen is er een suikerrijke vloeistof overgebleven, waarin nog vaste bestanddelen ronddrijven. Deze bestanddelen zijn verder niet meer nodig en moeten dus worden gefilterd. De geklaarde vloeistof die overblijft wordt wort genoemd.

Wort koken

Wort is de basis van het bier. Wort bevat vergistbare en onvergistbare suikers. De verhouding tussen de zoetheid en het alcoholgehalte is cruciaal voor het bier. Na het klaren wordt het wort gekookt.

Gisting

Het wort wordt gefilterd en gekoeld. Om de kans op bacteriën te minimaliseren, moet het koelproces zo snel mogelijk plaatsvinden. De koeltemperatuur bepaalt of de gisting lang of kort duurt.

Bottelen

Vaak wordt bier voordat het gebotteld wordt nog eens gefilterd. Het gist wordt verwijderd en een helder bier is het resultaat. Net als pasteurisatie zorgt dit ervoor dat er geen verandering van smaak in de fles plaats vindt.

Meer over bierbrouwen

Het brouwproces is best een complex proces waarin meerdere stappen moeten worden genomen om tot een lekker bier te komen. Benieuwd naar meer informatie over het brouwen van bier?

Cookie instellingen