Het nationaal gezondheidsinstituut NIGZ maakt zich zorgen over deze trend en vraagt zich af of er, net als bij de jeugd, een relatie ligt met de beschikbaarheid van alcohol in onze samenleving. De media leggen veel nadruk op het alcoholgebruik onder de jeugd. Terecht, gezien de stijging daarvan. Maar in alle stilte ontwikkelt zich een problematiek die even zorgelijk is: alcoholproblemen onder ouderen.
De cijfers spreken voor zich: rekening houdend met het aandeel 55-plussers in onze maatschappij stijgt het aantal oudere alcoholcliënten in de verslavingszorg in tien jaar met 91 %. Dit maakt dat inmiddels 20 % van de alcoholcliënten 55 jaar of ouder is, tien jaar geleden was dit nog 13 %. En bij vrouwen zijn de cijfers nog zorgwekkender. Bij oudere alcoholcliënten treft men meer dagelijks gebruik aan dan bij hun jongere lotgenoten (77 % tegenover 71 %). En zij melden zich relatief later bij de verslavingszorg.
Het NIGZ constateert dat er zowel bij de jeugd als bij senioren een zorgelijke ontwikkeling gaande is. De vraag is of dit samenhangt met het feit dat deze leeftijdsgroepen naar verhouding meer drinksituaties tegenkomen en meer te besteden hebben. Niet voor niets zijn er onder de oudere alcoholcliënten naar verhouding meer huiseigenaren. En van de jeugd is bekend dat zij vaak ongemerkt gesponsord worden door de ouders, gezien de vlucht die het thuis indrinken heeft genomen.
Dit alles blijkt uit cijfers van het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem door de Stichting Informatievoorziening Zorg gepubliceerd.