Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bas van der Aa wint NK biertappen 2014

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bas van der Aa wint NK Biertappen 2014

15 januari 2014 om 17:42

Bas van der Aa van Café de Gouden Leeuw uit Winssen won de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Biertappen op de HORECAVA in Amsterdam. Daarmee liet hij 1.500 biertappers achter zich.

winnaar bier tappen

Vandaag won Bas van der Aa van Café De Gouden Leeuw uit Winssen de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Biertappen op de Horecava in Amsterdam. Daarmee liet hij circa 1.500 biertappers achter zich die via de ruim 30 tapwedstrijden in heel Nederland een plek bij de laatste 25 probeerden te bemachtigen. Op de tweede plek eindigde Rick Moenen, Stadscafé Lure, Maastricht en plaats nummer drie was voor Maurice Gilissen, In den Ouden Vogelstruys uit Maastricht. Het NK Biertappen is een initiatief van Stichting Tapwedstrijden.nl en wordt georganiseerd om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier.

In meerdere taprondes moesten 25 tapprofessionals ten overstaan van publiek en jury hun beste tapkwaliteit laten zien door exact de juiste schuimkraag en hoeveelheid bier in het glas te laten lopen. Daarnaast behoorde het goed inschenken en serveren van speciaalbier ook tot de finale eisen. De nummers één en twee hadden exact hetzelfde puntenaantal waardoor de tap- en schenktijd de doorslag moest geven

Top vijf

Van de 25 finalisten drongen vandaag Rick Moenen, Stadscafé Lure (Maastricht), Bas van der Aa, Café De Gouden Leeuw (Winssen), Maurice Gilissen, In den Ouden Vogelstruys (Maastricht), Sander van Veenendaal, Grand Café de Lindenhof (Soest 4e plek), Hans Raven, Café ’t Ankertje (Enkhuizen 5e plek) door tot de laatste finaleronde. De eindstrijd was zenuwslopend. De kwaliteit van de kasteleins lag zo hoog dat ook de tijd doorslaggevend was om de winst binnen te halen. Bas van der Aa wist zijn zenuwen in bedwang te houden en het pils op perfecte wijze te tappen, het speciaalbier juist in te schenken en het vervolgens beiden op de juiste wijze aan de jury te presenteren. “Dit is hoe een bierdrinker zijn bier geserveerd wil krijgen en er absoluut nog één neemt”, aldus Gerrit Verweij, Stichting Tapwedstrijden Nederland.

Lees ook

Bas van der Aa: “Het is mijn passie en mijn werk om het beste van het beste op tapgebied neer te kunnen zetten. Daar maak je de gast echt blij mee en die heeft dan absoluut geen moeite om daar een goede prijs voor te betalen. Goed biertappen is een kunst en zelfs een topsport. Ik heb er heel wat uren in zitten om alles perfect uit te voeren en ben dolgelukkig dat het er vandaag uitgekomen is! Al een aantal jaar achter elkaar wist ik door te dringen tot de finale en nu heb ik eindelijk gewonnen.

Jury

De finalisten worden beoordeeld op basis van strenge tapprotocollen door een deskundige jury bestaande uit oud-winnaars, horecahelden, biersommeliers en bierdeskundigen waaronder Remco Glas, Gilbèr Royen, Erwin Storm, Antonio van den Hengel, Nigel Siebelt, Ruud Vismans en Fiona de Lange.

Stichting Tapwedstrijden.nl

Het Nederlands Kampioenschap Biertappen wordt door de Stichting Tapwedstrijden.nl georganiseerd om horecaprofessionals enthousiast en bekend te maken met het juist tappen en schenken van bier. Sinds de oprichting van de Stichting Tapwedstrijden.nl in 2010 hebben circa 250 tapwedstrijden plaatsgevonden en zijn er 4 Nederlands Kampioenen gekroond. Tapwedstrijden kunnen door ieder horecabedrijf of enthousiaste horecamensen worden georganiseerd.

De Stichting Tapwedstrijden ondersteunen lokale tapwedstrijden met een ondersteuningspakket en de winnaars van lokale wedstrijden stromen door naar één van de districtsfinales. Informatie over de tapwedstrijden, de wedstrijdregels, -protocol en de onderdelen waarop de jury de finalisten beoordeelt is te vinden op de site www.tapwedstrijden.nl.