Bier kan risico op hart- en vaatziekten verlagen

bier

15 november 2011 om 16:19
Gezondheid

Bier heeft een positief effect op het hart en de bloedvaten wanneer het met mate gedronken wordt, net als wijn.

Als bier en wijn met mate worden gedronken dan heeft dit een positief effect op de hart- en bloedvaten, blijkt uit Italiaans onderzoek. De Italiaanse onderzoekers deden een onderzoek met de titel: "Wine, beer or spirit drinking in relation to fatal and non-fatal cardiovascular events".

Twee glazen per dag is gezond

Uit eerder onderzoek bleek dat alleen wijn dit effect had. Daarom deden de Italianen een meta-analyse van zoveel mogelijk wetenschappelijke studies. In totaal vergeleken ze de drinkgewoontes van 200.000 mensen met elkaar. Ze vonden dat een matige consumptie van bier, ongeveer twee glazen per dag voor mannen en een voor vrouwen, het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen. Het risico van bierdrinkers is soms zelfs 31 procent lager dan dat van geheelonthouders.

We hebben het effect van bier en wijn apart van elkaar bekeken. Eerst zagen we een risicoverlaging, maar zodra mensen meer dronken, verdween dit voordeel en werd de kans op hart- en vaatziekten hoger”, zegt onderzoeksleider Simona Costanzo.

De onderzoekers benadrukken dat bier- en wijndrinkers voorzichtig moeten zijn met het interpreteren van de resultaten. “Wijn en bier zijn onderdeel van iemands levensstijl”, zegt Augusto Di Castelnuovo, hoofd van de statistiekafdeling. “Mensen die zich beperken tot één glas, eten waarschijnlijk ook gezond, op tijd en wellicht samen met familie of vrienden.”

De onderzoekers vragen zich af of het gezondheidseffect te verklaren is door alleen de alcohol of ook door andere ingrediënten in beide dranken. In bier en wijn zitten bijvoorbeeld polyphenolen, die mogelijk goed zijn voor het hart.

Bron: nu.nl

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Reclame van Brand

Meer hop, meer smaak
Deze leuke Brand commercial geeft aan waarom Brand bier gedronken zou moeten worden.

Meer reclames van Brand

Laatste reacties