Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij en wijngaard leveren uniek biertype: Grape Ale

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij en wijngaard leveren samen uniek biertype: Gooische Grape Ale

23 december 2020 om 12:17

Drink ik nou wijn of bier? Een lokale samenwerking tussen een brouwerij en een wijngaard levert een uniek biertype op: Gooische Grape Ale in rood en wit.

Gooische Grape Ale rood bij Scharrelkip met Rode Grape Ale saus, een  variant op Coq au vin.
Gooische Bierbrouwer Gijs Troost proeft hier met Alfred Visser van Wijngaard Zonnestraal de eerste Grape Ale
Gooische Grape Ale Rood ingeschonken door brouwer Gijs Troost onder toeziend oog van Diederik Beeker van het Betuws Wijndomein

Gooische Bierbrouwerij x Betuws Wijndomein

De Gooische Brouwerij, op het Hilversumse Marktplein, heeft een primeur in de drankenwereld. Net voor kerst stroomt een feestelijk, fonkelrood nieuw bier uit het vat, dat zich soepel laat combineren met vele bekende kerstgerechten; van kip, varkens- en rundvlees tot gegrilde knolselderij en wortelgroenten. Een gastronomisch bier, zeggen kenners, dat is ontwikkeld in samenwerking met het Betuws Wijndomein.

Gooische brouwer Gijs Troost in het Betuws Wijndomein

Grape Ale III

Dit nieuwe biertype, Grape Ale III - Rood, is gebrouwen met restanten van wijndruiven. Een cross-over tussen wijn en bier klinkt vreemd en onbekend, maar blijkt onverwacht lekker. Bij elke slok word je weer even op het verkeerde been gezet; drink ik nou wijn of bier? Licht en fruitig maar toch met de volmondigheid van biermout. Geen hop of zoet, wel wat tannines, wat écht uniek is in bier. Met een alcoholpercentage van 7,6%, waar wijn al snel 12% aantikt, laat deze Grape Ale zich makkelijk nog eens inschenken aan tafel.

Lees ook

Hij gedraagt zich als een soepele Beaujolais Villages, laat zich ook net makkelijk zo inzetten als begeleider van gerechten. Je zou zweren dat je de Gamay-druif erin proeft, maar het is toch echt de Regent, een druif die het in deze koele streken veel beter doet. Ze komen van het Betuws Wijndomein bij Geldermalsen. Wijnmaker Diederik Beker, wiens wijnen dit jaar werden bekroond met meerdere gouden medailles, was positief verrast toen het resultaat van hun samenwerking proefde. Dikke duim omhoog.

100% Lokaal - Wijngaard Zonnestraal

Super feestelijk: een ‘Floater’ of ‘Spoom’ gemaakt met de fruitige Gooische Grape Ale en vanille ijs De witte variant Grape Ale II - Wit is nóg lokaler en het resultaat van een 100% Gooise samenwerking, want de druiven hiervoor (Johanniter en Solaris) komen van de Hilversumse wijngaard Zonnestraal, op nog geen 20 minuten fietsen van de brouwerij. Een heerlijk fris en fruitig aperitief bier, waarmee je ook stoere spooms en floaters kunt maken (ijsbol drijvend in bier).

Deze innovatieve Gooische Grape Ales komen in grote 75 cl (wijn)flessen en in de vertrouwde 33 cl bierflesjes. Handig wanneer je ze tijdens het diner per gang apart wilt schenken. Deze unieke Grape Ale bieren zijn ‘limited edition’. Ze kunnen alleen worden gebrouwen vlak na de druivenoogst en op is ook echt óp. Nu in Coronatijd zijn ze voor particulieren te koop op zaterdag op de Markt, voor Mout en de brouwerij en bij de betere slijters in het Gooi.