Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Eerste bierbrouwerij in Sappemeer | Sapmeester Bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Eerste bierbrouwerij van Sappemeer: Sapmeester Bier

24 januari 2019 om 12:25

Vanaf heden is de allereerste bierbrouwerij van Sappemeer in bedrijf. Sapmeester Bier is een idee van Arend Lommert, die ruim 2 jaar geleden begon met hobbybrouwen in zijn schuur aan de Wilhelminastraat in Sappemeer.

Sapmeester Bier Arend Lommert
Sapmeester Bier
Sapmeester Bier Rooie Rinus

Eerste brouwerij Sappemeer

Toen hij erachter kwam dat Sappemeer nog nooit een eigen brouwerij, laat staan een eigen bier had gehad, richtte hij Sapmeester Bier eind 2018 op. Omdat Sapmeester Bier nog niet beschikt over een eigen pand met voldoende brouwcapaciteit, wordt het bier op dit moment gebrouwen bij de Noord-Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest, waar Arend eigenhandig gebruik maakt van de brouwketels, gistingstanks en bottellijn. In de toekomst hoopt de brouwerij helemaal zelfstandig in Sappemeer zelf te kunnen produceren.

Kleinschalig

Nadat Arend Lommert in september 2018, een van zijn 30 literbrouwsels weer eens veel te snel kwijt was door ze weggegeven te hebben aan vrienden en familie, besloot hij eens op te zoeken wat er allemaal gedaan moest worden om bier commercieel aan de man te brengen. Dat resulteerde in de snelle conclusie dat je dan wel moet starten als brouwerijhuurder, aangezien hij helaas niet altijd 2,5 ton op zijn rekening had staan. Toen hij erachter kwam dat het dorp waar hij woont, Sappemeer, ook nog eens nooit een brouwerij had gehad, was de knoop tegen eind oktober snel doorgehakt. Hij werkte zijn recept verder uit, en besloot een bier te maken dat écht exclusief bedoeld is voor de Sapmeesters (Gronings voor een inwoner van Sappemeer).

In zijn zoektocht naar brouwcapaciteit stuitte hij op brouwerijen die hem aanboden om 1000 of 2000 liter te brouwen, maar dat vond hij een té groot risico om mee te starten. Uiteindelijk via een bevriende brouwer uit Harderwijk uitgekomen bij de Noord-Hollandse Bierbrouwerij. Daar werd het mogelijk gemaakt om 500 liter te brouwen, helemaal zelf betrokken zijn bij de gehele productie vanaf het recept en het maischen tot het vervoer en er dus helemaal eigenaar van te blijven. 

Lees ook

Sapmeester Bier is vooral bedoeld om klein te blijven. In de toekomst is het doel om een eigen installatie te hebben, waar hij zelf 100, 200 of misschien zelfs 500 liter per keer kan brouwen. Tot die tijd is dit natuurlijk ook prima, maar voorlopig is er nog geen intentie voor Arend om zijn 'gewone' baan op te zeggen en het land in te trekken. 

Eerste bier

Rooie Rinus Het eerste bier, Sapmeester Rooie Rinus, is een Amber-ale met 6% alcohol, met een stoere smaak, die makkelijk weg drinkt, een goede schuimkraag heeft en vooral moutig van smaak is. Bedoelt om gewoon tijdens een voetbalwedstrijd weg te drinken, een speciaalbier voor gewone momenten.

Geïnteresseerd in het bier? Vanaf komende week is het bier te verkrijgen in de betere zaken in de omgeving van Sappemeer, Hoogezand of Zuidbroek. Daarnaast is het mogelijk om beperkt een bestelling te plaatsen via de website www.sapmeesterbier.nl.