Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Eiber lanceert nieuw Haags bierduo | Zand & Veen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Eiber lanceert nieuw Haags bierduo

17 augustus 2022 om 12:14

Eiber Bier gebruikt de stad Den Haag altijd als inspiratie voor zijn bieren. Nu worden er twee nieuwe bieren geïntroduceerd, namelijk Zand en Veen.

zand en Veen bier van Eiber
Eiber geopend bierpakket met Zand en Veen
Eiber Cadeaupakket Zand en veen

Zand en Veen

Zand en veen zijn typische Haagse begrippen die verwijzen naar de ondergrond waarop de stad is gebouwd, maar die ook de tegenstelling tussen rijk en arm bepaalde in de 19e eeuw. Dwars door de stad zorgde de Laan van Meerdervoort voor een scheidslijn tussen zand en veen en dus ook tussen arm en rijk. De elite op het zand, de arbeiders op het veen. Statige panden tegenover volksbuurten. Hagenaren tegenover Hagenezen. Met dit bierduo komen zand en veen weer samen.

Eiber Zand en Veen flesjes, glas en bierpakket Jasper van den Burg, brouwer en eigenaar van Eiber Bier, had dit plan al lange tijd op de tekentafel liggen. ‘Omdat we met onze bieren graag naar Den Haag verwijzen, vonden we het een mooi uitgangspunt om met dit bierduo weer een verhaal te kunnen vertellen.’

Zowel Zand, als Veen is een blond bier, maar door de toevoeging van andere ingrediënten krijgen ze een totaal andere uitwerking. Verwijzend naar de verschillen tussen zand en veen zoals ze deze vroeger kenden. 

Lees ook

Eiber Veen

Allebei een blond bier, maar door speciale toevoegingen krijgen ze een eigen karakter. Veen is een arbeiders blond, gebrouwen met rookmout. Hierdoor krijgt het bier een licht rokerige smaak en geur. Daarnaast zijn er eikenhouten snippers toegevoegd tijdens het brouwproces. Deze snippers komen van het restproduct van NL Parket. ‘Ken, de eigenaar van NL Parket, vertelde dat hij altijd afsnijdsels over had van de eikenhouten vloeren. Deze houtsnippers hebben we vervolgens in whisky laten trekken en toegevoegd aan het bier’, vertel Van den Burg. De houtsnippers geven balans aan het bier, naast de rokerigheid. ‘Veen is echt een bier voor de liefhebbers en de smaakpapillen worden uitgedaagd. Perfect voor bij een barbecue!’, zegt de brouwer. 

Eiber Zand

Eiber Bierpakket met Zand en Veen Naast deze stevige blonde, staat Zand, een elitair blond bier. Dit bier is wat milder en drinkt goed weg. Verwijzend naar de zandgrond, waar een deel van Den Haag op is gebouwd, is aan dit bier typisch ‘Haags fruit’ toegevoegd, namelijk rozenbottel. Een frisse rozenbottel coulis is aan het einde van het brouwproces toegevoegd, wat zorgt voor een lichtzure en fruitige smaak. Een mooie tegenhanger naast Veen. Zowel Zand, als Veen hebben beide een alcoholpercentage van 5%. 

Haags bierduo

Zand en Veen zijn samen verkrijgbaar in en unieke geschenkverpakking, inclusief Eiber Bier glas. Als je goed kijkt zie je op de verpakking de plattegrond van Den Haag, waarbij de scheidslijn tussen het zand en het veen wordt aangeduid. Zoals op de verpakking wordt aangegeven: ‘Het gaat niet om de rangorde, maar de juiste volgorde. En die volgorde bepaal jij. Zand & Veen of Veen & Zand. Drink ze met het Eiber glas en proost op de stad!’ 

Benieuwd naar dit bijzondere bierduo? De geschenkverpakking is verkrijgbaar via de webshop van Eiber Bier of de lokale slijterij. 

Eiber Veen en Zand geschenkverpakkingen

Cookie instellingen