Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Heineken neemt Scottish & Newcastle over

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Heineken neemt Scottish & Newcastle over

25 januari 2008 om 13:15

De Britse bierbrouwer Scottish & Newcastle (S&N) stemt in met een overname door de branchegenoten Heineken en het Deense Carlsberg. Dat lieten de ondernemingen vrijdag weten. Heineken en Carlsberg bieden 800 pence per aandeel in contanten, ofwel 7,8 miljard Britse pond (10,4 miljard euro).

Heineken neemt Scottish & Newcastle over

Als de overname slaagt, wordt Scottish & Newcastle door het Nederlands-Deense duo opgesplitst. Heineken krijgt de binnenlandse activiteiten van S&N in handen en wordt daarmee de grootste brouwer in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast verstevigt Heineken zijn leidende positie op de Europese biermarkt met de activiteiten van S&N in Portugal, Ierland, Finland en België. Bovendien krijgt de Nederlandse brouwer vaste voet aan de grond in de opkomende biermarkt India. "Dit is een zeer belangrijke strategische stap voor ons", zei Jean-François van Boxmeer, de bestuursvoorzitter van Heineken.

Carlsberg verkrijgt de volledige controle over BBH, de Oost-Europese alliantie tussen Carlsberg en S&N. Verder nemen de Denen de activiteiten van de Britten over in Frankrijk, Griekenland, China en Vietnam.

Het bestuur van S&N vindt het bod van 800 pence acceptabel. "Wij bevelen dit bod bij onze aandeelhouders aan omdat het de waarde van ons bedrijf goed weergeeft. Het weerspiegelt ons groeiperspectief", aldus Brian Stewart, de bestuursvoorzitter van het Britse bedrijf.

De overname vereist de goedkeuring van de Europese Commissie en wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar afgerond. Het duo verwacht dat de opsplitsing van S&N ongeveer een jaar in beslag neemt.

Op de beurs in Londen kroop het aandeel S&N vrijdag rond het middaguur naar 782,5 pence per aandeel, een stijging van 2,2 procent. Het aandeel Heineken steeg met 0,5 procent. Carlsberg stond op de beurs in Kopenhagen 4,5 procent lager.

In oktober vorig jaar maakten Heineken en Carlsberg hun belangstelling voor S&N bekend. De Britten verzetten zich aanvankelijk hevig tegen de plannen van het duo. Een eerste, voorlopig bod van 720 pence per aandeel werd resoluut van de hand gewezen. Daarna werd het bod nog drie maal verhoogd.

De langverwachte deal zal volgens de meeste analisten gunstig uitpakken voor Heineken en Carlsberg. Bierbrouwers kampen met oplopende kosten door stijgende prijzen voor mout (bier) en aluminium (blikjes). Door te consolideren kunnen er kostenvoordelen worden behaald.

Heineken en Carlsberg rekenen op een jaarlijks financieel voordeel binnen vier respectievelijk drie jaar van 246 miljoen pond (329 miljoen euro), waarvan 120 miljoen pond (162 miljoen euro) voor Heineken. Dit moet voor 70 procent uit kostenbesparingen komen en 30 procent door hogere verkopen.

Lees ook