Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

In welke gemeentes wordt overmatig gedronken?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

In welke gemeentes wordt overmatig gedronken?

23 augustus 2019 om 14:25

Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Gemiddeld drinkt één op de elf volwassenen overmatig veel alcohol, dat zijn voor mannen meer dan 21 glazen en voor vrouwen meer dan 14 glazen per week.

Alcoholist // pixabay

Overmatige drinkers

Afkickkliniekwijzer.nl deed onderzoek naar het alcoholgebruik van volwassen Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM. Gemiddeld drinkt 1 op de 11 overmatig veel alcohol. Je neemt dan meer dan 21 (mannen) en 14 (vrouwen) glazen alcohol per week. Overmatig drankgebruik concentreert zich volgens het onderzoek vooral in ‘rijke’ (kust)gemeentes zoals Bergen, Bloemendaal, Laren (NH) en Noordwijk. Van de twaalf Nederlandse provincies is Noord-Holland de koploper.

Welk type drinker ben jij? 

De volgende classificaties worden gebruikt voor overmatige drinkers, zware drinkers en drinkers volgens de richtlijn. 

- Overmatige drinker: meer dan 21 glazen per week (M), 14 glazen per week (V)
- Zware drinker: 1 keer per week 6 of meer glazen (M), 1 keer per week vier of meer glazen (V)
- Drinker volgens de richtlijn: geen alcohol of maximaal 1 glas per dag

Glas bier duim omhoog

Veel alcohol boven de rivieren

De top-5 van de lijst met het het hoogste aantal overmatige drinkers per provincie wordt aangevuld met Overijssel, Drenthe, Friesland en Utrecht, waar gemiddeld 8% van de 18-plussers overmatige hoeveelheden alcohol consumeert. Opvallend hierbij is dat het hier allemaal provincies van ‘boven de rivieren’ betreft. En dat terwijl het ‘Bourgondische leven’ dat toch juist gekenmerkt wordt door het genieten van eten én drinken, zich naar verluidt juist in de zuidelijke helft van ons land zou manifesteren.

Waddeneilanden

Een saillant gegeven is dat onze ‘eilanders’ de alcohol ook graag rijkelijk laten vloeien. Ameland, Vlieland en Schiermonnikoog staan alle drie in de top-10 van gemeentes waar de meeste overmatige drinkers wonen. De Nederlandse gemeentes waar gemiddeld de meeste overmatige drinkers ingeschreven staan zijn Bergen (NH) en Laren (NH), waar maar liefst 13% van de 18 jaar en oudere inwoners teveel drinkt.

Sobere gemeenten

In de gemeentes Arnhem (Gld), Dronten (FL), Hardinxveld-Giessendam (ZH) en Kapelle (ZL) drinkt slechts 3% van de volwassenen substantieel meer dan de maatschappelijke norm (geen alcohol of maximaal 1 glas per dag). Kijken we naar de provincies dan is Flevoland met een percentage overmatige drinkers van 5 de meest sobere provincie van Nederland.

Provincies op volgorde van het hoogste percentage overmatige drinkers

- Noord-Holland: 9%

- Overijssel: 8%

- Drenthe: 8%

Lees ook

- Friesland: 8%

- Utrecht: 8%

- Noord-Brabant: 7%

- Groningen: 7%

- Limburg: 7%

- Zuid-Holland: 7%

- Gelderland: 7%

- Zeeland: 6%

- Flevoland: 5%

Statistieken alcoholgebruik per gemeente

Bezoek de website van afkickkliniekwijzer.nl voor meer informatie en de data van alle Nederlandse gemeentes.