Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Kosten grondstoffen bier exploderen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Kosten grondstoffen bier exploderen

12 januari 2008 om 11:09

De grondstoffen voor bier zijn de laatste tijd flink gestegen en naar alle waarschijnlijk zal de consument dit binnenkort ook gaan merken in haar portemonnee.

Kosten grondstoffen bier exploderen

Lees ook

Consumenten betalen waarschijnlijk eerst in de horeca meer voor hun bier, want de brouwers zijn daar erg machtig. Dat geldt niet voor supermarkten, maar marktleider Albert Heijn neemt al een voorschot. “In het najaar hebben we hogere prijzen voor brood gezien, als gevolg van de hogere graanprijzen. Als je de analogie volgt, zou ook hier (voor bier) een prijsverhoging kunnen volgen”, zegt woordvoerder Jan Christiaan Hellendoorn van Albert Heijn.

Bier uit de supermarkt is heel goedkoop in vergelijking met andere landen”, zegt Peer Swinkels, directielid van Bavaria. Die trend is terug te voeren op de supermarktenoorlog waarin de prijs van bier een toonaangevende rol speelde. Woordvoerders van Schuitema (van de C1000) en Super de Boer geven aan dat prijzen “marktconform” worden verhoogd.

“We hebben te maken met een kostenstijging van zes à zeven procent”, zegt Theo Sonnemans van de Limburgse brouwerij Lindeboom. Die stijging wordt grotendeels veroorzaakt door een nijpend hoptekort. En zonder hop geen bier. “Wij hebben nog voldoende, maar er zullen een paar brouwerijen zijn die tegen het einde van het seizoen geen hop meer hebben.” De prijs van de grondstof is volgens Sonnemans verdrievoudigd. Ook de andere grondstof, mout, is steeds minder voor handen. “De prijzen voor deze grondstof zijn verdubbeld”, zegt Sonnemans. Mout wordt meestal gemaakt van gerst.

De hele branche ondervindt hiervan de gevolgen. “Wij hebben genoeg op voorraad”, zegt Swinkels. “Maar we hebben er wel meer voor moeten betalen. Het is voor ons zonder meer duurder geworden om een biertje te brouwen.” Grolsch laat een vergelijkbaar geluid horen. “Wij rekenen op een prijsstijging van enkele procenten”, aldus een woordvoerder van de brouwer.

Marktleider Heineken wil niet reageren, maar verwijst naar een persbericht uit augustus. Hierin meldt het concern dat de grondstofprijzen met 13,8 procent stijgen in 2007.

Er zijn een aantal redenen voor het ontstaan van de hop- en mouttekorten. De toenemende populariteit van biobrandstof is een reden. Koolzaad komt in de plaats van hop of gerst. “Als een boer weer wil overstappen op hop, duurt het drie jaar voordat hij weer kan oogsten”, legt Sonnemans uit.

Een verandering in het beschikbare landbouwareaal is dus niet snel te verwachten. Terwijl internationaal de vraag alleen maar toeneemt. China, Zuid-Amerika en Rusland beginnen allemaal steeds meer bier te drinken.

Er zijn ook seizoensgebonden oorzaken waar te nemen. Oogsten vielen dit jaar tegen door vooral het droge voorjaar. “En ook het percentage werkzame stof van hop, de zogenaamde alfa-waarde, is dit seizoen laag”, zegt Sonnemans. “Dus heb je meer hop nodig om hetzelfde bittere resultaat te bereiken.”

Cookie instellingen