Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Matige drinkers zijn het gelukkigst

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Matige drinkers zijn het gelukkigst

14 maart 2010 om 14:57

Mensen die af en toe alcohol drinken zijn gelukkiger dan geheelonthouders. Dat blijkt uit de eerste resulaten van het langlopende onderzoek de Gelukswijzer van de Erasmus Universiteit Rotterdam naar geluk.

Matige drinkers zijn het gelukkigst

Uit onderzoek van de  Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat mensen die af en toe een biertje drinken gelukkiger zijn dan geheelonthouders. 

Deelnemers die één tot twee dagen in de week twee of meer glazen alcohol drinken, scoren gemiddeld een 8 op de vraag of ze gelukkig zijn. Geheelonthouders blijven steken op een 7.5, wat overeenkomt met het landelijke gemiddelde. Deelnemers die minstens drie dagen per week twee of meer glazen drinken, zijn ongelukkiger en komen uit op een 6.6. Hierbij werd gecorrigeerd voor een aantal demografische en economische factoren, zoals geslacht, leeftijd, leefsituatie, opleidingsniveau en inkomen.

Lees ook

Onderzoeker Wido Oerlemans zoekt de verklaring voor dit verschil in de sociale context. Uit het onderzoek blijkt dat mensen in gezelschap van vrienden of familie gelukkig zijn, en dat dit gevoel versterkt wordt door een wijntje of biertje te drinken. Aan de andere kant zal iemand die ongelukkig is en ’s avonds in zijn eentje alcohol nuttigt, daar niet blijer van worden. “Kortom, tussen alcohol drinken en gelukkig zijn is waarschijnlijk een verband, maar niet per se een causaal verband”, aldus Oerlemans.

Het grootschalige onderzoek naar levensstijl en geluk is gestart in oktober. Deelnemers vullen een geluksdagboek in, waarbij ze aangeven wat voor dagelijkse activiteiten ze hebben en hoe prettig ze zich voelen. “Het voordeel voor de deelnemers is dat zij een heel precies beeld krijgen van hun dagelijkse ervaringen en emotionele reacties hierop. Met andere woorden: wat maakt mij gelukkig en wat niet?”

Opvallend is dat de deelnemers ’s ochtends een 6 scoren op de gelukswijzer. Dit lage cijfer wordt deels veroorzaakt doordat mensen het reizen naar hun werk als onprettig ervaren. “Aan de andere kant scoren de deelnemers ’s avonds een 8, en intiem samenzijn met de partner zorgt zelfs voor een torenhoge score”, lacht de onderzoeker.

Over een paar jaar hoopt Oerlemans meer te kunnen zeggen over het verband tussen levensstijl en geluk. Bijvoorbeeld of matige drinkers langer gelukkig blijven dan geheelonthouders. In het onderzoek wordt specifiek gekeken naar wat voor effecten grote levenskeuzes – wereldreis maken, gaan werken, trouwen, kinderen krijgen, stoppen met werken – hebben op geluk.

Wil je jezelf testen op geluk. Kijk dan op de Gelukswijzer van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Cookie instellingen