Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Mongozo Premium Pilsener: Wereldwijd eerste Max Havelaar Fairtrade pils

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Mongozo Premium Pilsener: Eerste Fairtrade pils

02 september 2010 om 09:15

Wereldwijd heeft nog geen enkele brouwer een pils gebrouwen dat Max Havelaar Fairtrade, Biologisch en Glutenvrij gecertificeerd is. Mongozo Premium Pilsener is bovendien ook het eerste Fairtrade pils ter wereld. Een technisch, innovatief hoogstandje in het brouwproces heeft deze drie unieke elementen samengebracht in een pils.

mongozo
Mongozo Logo
Mongozo Premium Pilsener

Mongozo Premium Pilsener is licht bitter en hoppig van smaak, een fris doordrinkbier met een alcoholgehalte van 5%. Door de stijgende vraag naar fairtrade, biologisch en glutenvrije producten ontstond bij Mongozo het idee om dit samen te brengen in één product. Het nieuwe pils is aan het einde van deze week verkrijgbaar via Bier&Co Amsterdam

Jan Fleurkens, Commercieel Directeur Mongozo: “Wij zijn als brouwer vanaf het begin al bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en introduceerden 10 jaar geleden het eerste Fairtrade speciaalbier. Mongozo heeft inmiddels een exotische bierlijn ontwikkeld waarvan vier van de vijf bieren Max Havelaar Fairtrade gecertificeerd zijn. Een pils ontbrak nog. Hierin wilden we wereldwijd voor een innovatie en sensatie zorgen. Onze afnemers vroegen geregeld naar een Fairtrade maar ook naar een biologisch pils. Verder ging de vraag naar een glutenvrij pils dat goed smaakt en betaalbaar is onverminderd door. Achter de schermen is jaren gewerkt om deze drie elementen in één pils gecertificeerd te krijgen en bovendien een bier te brouwen dat ook erg goed smaakt. Het resultaat is zoals wij zeggen ‘Ongewoon Lekker’! Ongewoon aangezien de elementen Fairtrade, Biologisch en Glutenvrij in een pils zitten. Over een technisch, innovatief hoogstandje kunnen we danook zeker spreken.”

Ongewone presentatie

Bij een ongewoon pils hoort ook een ongewone presentatie. Centraal in het beeldmerk is een kolibrie verwerkt die staat voor schoonheid, waakzaamheid, geluk en boodschapper. Uiteraard is dit vogeltje ook behoorlijk snel. Op een vreemde, opmerkelijke en snelle manier zal Mongozo met de kolibrie de natuurlijkheid en schoonheid van dit pilsproduct de wereld over laten vliegen. “We geloven dat je in de huidige tijd pils anders moet introduceren. Om te voorkomen dat er nog iemand is die bij Fairtrade en Biologische producten denkt aan geiten-wollen-sokken introduceren wij een hippe, fancy kolibrie. We zijn hiermee ook de eerste brouwerij die een eerlijk product op deze manier presenteert”, aldus Fleurkens.

Lees ook

Ingrediënten en certificering

Mongozo Premium Pilsener bestaat uit hoogwaardige biologische gerstemout, biologische hop en Max Havelaar Fairtrade en biologische rijst. Wereldwijd is dit het eerste pils dat het Max Havelaar Fairtrade en het Biologisch Certisys keurmerk draagt en bovendien glutenvrij gecertificeerd is. “Pils en speciaalbier dienen hierin niet verward te worden. Uiteraard hadden we al speciaalbier met het Fairtrade keurmerk. Ook in andere landen zijn enkele Fairtrade speciaalbieren verkrijgbaar echter nergens bestaat nog een pils met dit keurmerk”, aldus Fleurkens. Verder is het bier ook een ‘Vegan’ verantwoord product.

Stijging populariteit Fairtrade

De introductie van een Fairtrade pils past bij de huidige trend, kijkend naar de wereldwijde toename van Fairtrade producten. Alleen al in Nederland steeg de omzet van Fairtrade gecertificeerde producten in 2009 met 43%, wereldwijd was dit 15%.
De omzet in deze producten bedroeg 87 miljoen euro in Nederland en wereldwijd 3,4 miljard euro. 40% van de Nederlandse huishoudens kocht vorig jaar één of meerdere Fairtrade producten. Koplopers op het gebied van Fairtrade in Europa zijn Engeland en Zwitserland. Peter d'Angremond, directeur Stichting Max Havelaar (in Nederland verantwoordelijk voor het Fairtrade keurmerk): “Retail, horeca en het bedrijfsleven richten zich steeds meer op duurzame inkoop en daarmee Fairtrade producten. Fairtrade wijn doet het bijvoorbeeld al jaren erg goed. We zijn dan ook blij dat, met de komst van Mongozo Premium Pilsener, nu ook een Fairtrade pils verkrijgbaar is. Een mooie aanvulling op het uitgebreide assortiment van producten met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade.”

Toename biologische voeding

De omzet van biologische voeding in de Nederlandse supermarkten is het eerste halfjaar van 2010 met 12% gestegen. Een overtuigende prestatie afgezet tegen de groei van de voedingsmarkt van 0,2 % in dezelfde periode. Het komt er per saldo op neer dat bijna de helft van totale omzetgroei in euro's in de supers (43%) te danken is aan biologische voeding, aldus Biofoodonline. Het biologische keurmerk op Mongozo Premium Pilsener kon daarom niet ontbreken.

Glutenvrij

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 100 mensen coeliakie heeft. Dit betekent een intolerantie voor gluten. 15.000 mensen in Nederland weten inmiddels dat ze coeliakie hebben. Het brouwproces van een glutenvrij bier kan op verschillende manieren plaatsvinden. In het brouwproces van Mongozo pilsener worden de gluten uit het bier verwijderd. Het bier wordt vervolgens gecontroleerd op gluten door een gerenommeerd laboratorium. Het gaat alleen de markt op als er minder dan 10 PPM in het bier aanwezig is en daarmee dus glutenvrij gelabeld wordt.

Over Mongozo

Mongozo B.V. bestaat sinds 1994 en brouwt een exotische bierlijn bestaande Mango, Banana, Coconut, Quinua en Palmnut. Vier van de vijf bieren zijn Max Havelaar Fairtrade gecertificeerd. De ingrediënten en traditionele recepturen zijn natuurlijk en afkomstig uit exotische culturen. De bieren zijn wereldwijd te koop in 25 landen. In Nederland is het bier onder andere verkrijgbaar via Bier&Co, de betere slijterijen, wereldwinkels en veel festivals. Sinds september 2010 is Mongozo Premium Pilsener aan dit assortiment toegevoegd. Een Fairtrade, Biologisch en Glutenvrij pils in een bierfles. Wereldwijd het enige pils met deze drie elementen.  

Cookie instellingen