Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Muziek verandert de smaak van bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Muziek verandert de smaak van bier

02 augustus 2016 om 11:00

Nieuw onderzoek stelt dat ook muziek een rol speelt in hoe een biertje smaakt. Zo zouden we bier zuurder vinden als we naar hoge tonen luisteren en bitterder als we diepe bassen horen.

Glas donker bier met een gramafoonplaat voor muziek

Muziek kan de smaak van bier beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer de Vrije Universiteit Brussel en de University of Oxford. Zo zouden we een biertje zuurder vinden als we naar hoge tonen luisteren en bitterder als we diepe bassen horen.

Bier en muziek onderzoek

Aan 231 vrijwilligers werd er gevraagd om verschillende biertjes te proeven en telkens aan te geven wat ze ervan vonden. Bij elke keursessie speelden de wetenschappers andere muziek af. Voor het experiment werden er drie types biologisch bier gebruikt met een alcoholpercentage tussen 4,5% en 8%. Maar meer nog dan het type of de alcoholconcentratie, was de muziek bepalend voor de smaakperceptie.

Man die bier proeft

Lees ook

Zoet, zuur en bitter

De onderzoekers lieten Disney-liedjes horen, muziek met hoge tonen en een soundtrack met diepe bassen. De vrijwilligers gaven op de Disney-beats aan dat ze met een zoeter soort gerstenat te maken hadden. Op de hoge tonen vonden ze het dan weer zuurder smaken en op de rommelende bassen bitterder. Daarnaast meenden de proefpersonen dat de pintjes die ze voorgeschoteld kregen op die laatste soort muziek een hoger alcoholpercentage hadden.

Een mogelijke verklaring voor het fenomeen is dat onze hersenen de gevoelens die de liedjes vrijmaken, projecteren op de perceptie van de smaak en het alcoholpercentage.

Muziek en bier in ons dagelijks leven

“Voor de eerste keer konden we besluiten dat het mogelijk is om de perceptie van de smaak en het alcoholpercentage aan te passen met geluid”, vertelt wetenschapper van de VUB Felipe Carvalho. In welke mate de resultaten ook bruikbaar zijn in ons dagelijks leven blijft een vraagteken. Er zijn zoveel factoren die een invloed hebben op de smaakbeleving dat het niet duidelijk is in welke mate muziek het verschil kan maken.

Smaakgewaarwording is heel complex en wordt door tal van factoren bepaald. Muziek is allicht een nieuw element dat we kunnen toevoegen aan de lijst.

Cookie instellingen