Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Onderzoek bier drinken en sociaal gedrag | RuG

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Onderzoek naar bier drinken en sociaal gedrag

24 september 2020 om 11:59

Aan de Rijksuniversiteit Groningen wort onderzoek gedaan naar het effect van bier drinken op de empathie / het empathisch gedrag van mensen. Word je echt socialer van bier drinken?

Handen met een glas bier komen bij elkaar om te proosten
Gronings terras voor de Drie Gezusters aan de Grote Markt / Pixabay
RuG logo

Socialer na een biertje?

Uit een Zwitsers onderzoek bleek al eens dat mensen socialer worden na het drinken van bier. Nu gaat psycholoog Marije aan het Rot van de Rijksuniversiteit Groningen ook onderzoek doen naar dit fenomeen. Voor het onderzoek ontving ze €5.000,- van het Kennisinstituut Bier. Ze gaat specifiek kijken naar empathie, omdat mensen vaak denken dat ze socialer worden van het drinken van bier. Maar is dat ook echt zo?

Niet allemaal voor bier

Rijksuniversiteit Groningen logo Op de website van de RuG is te lezen dat het bedrag niet helemaal op zal gaan aan bier. “Nee hoor, ik heb berekend dat we hieraan hooguit 10% van het bedrag uitgeven. Het merendeel gaat naar een deelnemersvergoeding." vertel Aan het Rot. "Ik wil graag alle deelnemers een kleine financiële vergoeding geven voor de tijd die ze met het onderzoek kwijt gaan zijn. Het bier drinken en de metingen duren niet lang, maar het is uiteraard niet verantwoord om deelnemers daarna meteen naar huis te laten gaan. En dus blijven ze in het lab tot hun alcoholpromillage weer onder de wettelijke verkeerslimiet zit. Om dit te kunnen meten schaf ik ook een ademtester aan. En zwangerschapstesten, want vanuit ethisch oogpunt wil ik zeker weten dat ik alleen vrouwen die niet zwanger zijn alcohol geef."

Lees ook

Het onderzoek

In een gerandomiseerde studie drinken 100 deelnemers bier. De deelnemers zullen computertesten en vragenlijsten invullen om te onderzoeken of alcohol (in bier) empathisch gedrag beïnvloedt en om te beoordelen of de effecten van alcohol op empathie verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke sociale drinkers.

Cookie instellingen