Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Rondje op het terras in Europa 2018 | Bier, wijn etc.

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Rondje op het terras in Europa 2018

15 oktober 2018 om 13:26

Voor een rondje op het terras ben je in Oslo het meeste geld kwijt van alle Europese hoofdsteden. Amsterdam staat in de middenmoot qua prijzen voor een rondje op het terras.

Rondje op het terras

Bier, wijn en meer

Er is onderzoek gedaan door Van Spronsen & Partners naar de prijzen voor een rondje op het terras. Een rondje bestaat in dit onderzoek uit 2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 rosé.

Oslo is de duurste stad van Europa om een terras te pakken. De gemiddelde prijs voor een rondje drank op het terras in de Noorse hoofdstad is € 53,71. Dit is ruim drie keer zo duur als Budapest, waar je € 15,94 kwijt bent voor een rondje.

Voor dit onderzoek onderzocht van Spronsen & Partners horeca-advies diverse restaurants en cafés op de bekendste terrasplekken in de Europese hoofdsteden. Van Place du Tetre in Parijs en de Promenade van Nyhavn in Kopenhagen tot aan het Stare Miasto in Warschau en Old Town Square in Praag.  

Prijzen voor een rondje op het terras in Europese steden

Nederlands terrasonderzoek

Het Europese rondje terras komt als antwoord op Nederlandse terrasonderzoek*, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door het horeca-adviesbureau uit Leiden. Na een prachtige zomer is dit een mooi moment om eens te kijken hoe Nederland scoort in vergelijking met andere Europese hoofdsteden. Amsterdam spant in Nederland al jarenlang de kroon wat betreft de prijzen, in vergelijking met andere Europese steden scoort het ‘slechts’ een plek in de middenmoot (11).

* Het prijsverschil in het Europese onderzoek van het rondje terras in Amsterdam (€33,67) t.o.v. het Nederlands Terrasonderzoek 2018 (€25,10) wordt veroorzaakt door de verschillende eenheden die gebruikt zijn. In Nederland onderzoeken we een fluitje bier en een standaard kopje koffie terwijl we voor het Europese onderzoek zijn uitgegaan van een halve liter bier en een espresso.

Lees ook

Scandinavië aan de prijs 

De hoofdsteden van drie Scandinavische landen scoren een plek in de top vijf. Kopenhagen eindigt op plek twee terwijl Stockholm plek vier in beslag neemt. Parijs (3) en Londen (5) complementeren de top vijf.

Wat betreft non-alcoholische dranken, cola en espresso, is Kopenhagen de duurste stad. Een glas cola kost daar gemiddeld €5,13 terwijl je voor een espresso €4,02 kwijt bent. Alcohol is het duurst in Oslo, hier betaal je €9,72 voor een glas rosé en €9,51 voor een halve liter bier.

Naar Oost-Europa voor goedkoop rondje

Goedkopere bestemmingen om op het terras te gaan zitten vind je in het oosten van Europa. Budapest is met €15,94 de goedkoopste stad, gevolgd door Warschau, Bratislava, Ljubljana en Praag. Budapest is de goedkoopste plek om een glaasje fris (€1,56) en glas wijn (€2,34) te bestellen. Voor bier (€2,08) en een goedkope kopje espresso (€1,39) is Warschau een betere bestemming.

Terraskoopkracht

Net als bij het Nederlands Terrasonderzoek is ook gekeken naar het aantal rondjes dat inwoners in de desbetreffende stad wekelijks kunnen geven, de zogeheten ‘terraskoopkracht’. Deze wordt berekend door het gemiddeld besteedbaar inkomen in het land af te zetten tegen de terrasprijzen.

Terraskoopkracht in Europa

Zagreb is de stad met de laagste ‘terraskoopkracht’ met gemiddeld 6 rondjes per week. Bern heeft de hoogste ‘terraskoopkracht’, daar kan men gemiddeld 29 rondjes per week bestellen.

In eigen land kunnen er 17 rondjes per week worden besteld. Daarmee staat Amsterdam op de vierde plek en is hiermee dus een relatief goedkope terrasstad. Gemiddeld gemeten is de ‘terraskoopkracht’ over alle steden 13 rondjes per week.