Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Streekbier gemaakt van culinair bedreigd erfgoed

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Streekbier gemaakt van culinair bedreigd erfgoed

22 maart 2022 om 15:01

Jopen Bier en supermarkt-app Crisp hebben samen een bier gebrouwen met een bijzonder oergraan uit de Haarlemmermeer. Emmertarwe is een biologische Nederlandse tarwesoort boordevol smaak.

Crisp Emmertje Blond flesjes en volgeschonken glazen
Crisp Emmertje Blond bier glazen en flesjes op tafel terwijl een glas wordt volgeschonken
Proosten in de brouwerij met Crisp Emmertje Blond

Crisp Emmertje Blond

Met de start van een nieuw seizoen is het weer tijd voor frisse drankjes in de voorzichtige lentezon. Het nieuwe Crisp Emmertje Blond bier is gemaakt van een bijzonder oergraan uit de Haarlemmermeer: emmertarwe.

Deze biologische, Hollandse tarwesoort zit boordevol smaak, maar wordt in Nederland nauwelijks meer verbouwd. Het levert te weinig op en wordt daarom met culinair uitsterven bedreigd. Zonde, vonden craft bierbrouwerij Jopen en supermarkt-app Crisp. Want een goede smaak, afkomstig van lokale makers, is de moeite waard om te behouden. En daar was de jury van de European Beer Star Awards het mee eens: het biertje werd bekroond met zilver. 

Mannen voegen emmertarwe toe aan de ketel bij de Jopen Brouwerij Ark van Smaak: bedreigd culinair erfgoed

Emmertarwe is een vroege voorloper van de huidige tarwesoorten. Het werd al in 7.000 voor Christus geteeld, maar is inmiddels in Nederland van de akkers verdwenen. Vanwege de relatief lage opbrengst per hectare is emmer commercieel niet interessant genoeg.

Lees ook

Het ingrediënt staat daarom opgenomen in de Ark van de Smaak, een initiatief van Slow Food Nederland waarmee beoogd wordt de nationale biodiversiteit te behouden en te herstellen. Het is een lijst van kleinschalige kwaliteitsproducten die dreigen te verdwijnen, maar bijzonder zijn omdat zij specifiek horen bij de cultuur, historie of traditie van een streek of land.

Emmertarwe uit de Haarlemmermeer

Crisp Emmertje Blond flesje en glas Boer Pieter Bijlsma is op dit moment de enige die het oergraan verbouwt en dat doet hij in de Haarlemmermeerpolder. Van zijn biologisch geteelde emmertarwe brouwt Jopen op initiatief van Crisp het Emmertje Blond.

Het resultaat? Een licht fruitig blondbier met een zacht en vol karakter, dat je het hele jaar door kan drinken. Berend Brugts, category manager bij Crisp vertelt: “Met de lokale emmertarwe van Pieter Bijlsma en de expertise van Jopen zijn we samen aan de slag gegaan om een smaakvol bier te brouwen. Door Emmertarwe te gebruiken is het bier zacht, vol en niet te bitter geworden. En door de licht fruitige tonen is het biertje goed doordrinkbaar. Proost!” 

Crisp Emmertje Blond (330 ml) is voor EUR 2,49 via de Crisp-app verkrijgbaar. Van zaterdag 26 tot en met dinsdag 29 maart ontvang je bij vier Emmertje Blond biertjes een gratis bierglas cadeau.

Cookie instellingen