Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Trappistenbier wordt schaars

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Trappistenbier wordt schaars

09 november 2011 om 11:04

De zeven Belgische en Nederlandse trappistenbrouwers kreunen onder de groeiende vraag. Voor een aantal bier geldt zelfs een wachttijd.

la trappe
La Trappe
Westmalle logo

De trappistenbrouwers van trappistenbier doen de laatste tijd uitstekende zaken. Het marktaandeel van de trappistenbieren schoot in zes jaar tijd al bijna 8% omhoog tot 12,8%, meldt de Belgische krant De TijdOrval voerde de voorbije tien jaar zijn productie op van 40.000 naar 65.000 hectoliter, maar klanten moeten nog altijd tot twee weken wachten op een levering. Bij het in Nederland gebrouwen La Trappe zitten ze met hun jaarlijkse 47.000 hectoliter 'zeer krap' en zelfs het grotere Westmalle kan met 120.000 hectoliter per jaar niet alle dorstigen van het heerlijke trappistenbier voorzien.

Lees ook

Authentiek Trappist Product

'Niet dat we niet investeren in onze productie,' zegt productiedirecteur Jan Adriaensens van Westmalle, 'maar de abdij is gewoon niet groot genoeg om uit te breiden.' Als trappistenbrouwer mogen de monniken kunnen niet zomaar buiten het klooster gaan produceren. Dan raken ze namelijk hun 'Authentiek Trappist Product'-keurmerk kwijt. Dit keurmerk bepaald dat de monniken zelf de controle moeten hebben over het bier brouwen én dat het brouwen binnen de muren van het klooster gebeurd.