Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Zembla over de rol van Heineken op de Nederlandse biermarkt

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Zembla over de rol van Heineken op de biermarkt

22 september 2007 om 21:01

Nederlanders drinken per jaar 1,3 miljard liter bier. Maar wat is de juiste prijs van een biertje? Waarom betalen we in de supermarkt veel minder dan in het cafe? Het zijn vragen waar ook kroegbazen mee worstelen.

Zembla over de rol van Heineken op de Nederlandse biermarkt

ZEMBLA onderzocht vooral de rol van Heineken op de Nederlandse biermarkt. Volgens zowel de café-eigenaren als de kleine bierbrouwerijen kan het allemaal veel goedkoper als grote brouwers zoals Heineken stoppen met het spelen van bank en pandeigenaar.

Vrijwel alle Nederlandse cafés met een behoorlijke omzet zitten namelijk compleet vast aan één brouwer. En wat te denken van het bierkartel, het zogeheten ‘Catharijne-overleg’ van topmanagers waar jarenlang in het geheim de bierprijs voor Nederland werd bepaald?

ZEMBLA rekende (op basis van de boetebeschikking van de Europese Commissie) uit dat de bierdrinker in de periode 1996 en 1999 één euro per krat teveel betaalde als gevolg van het brouwerskartel. De Europese Commissie gaf Heineken een boete van 219 miljoen euro, de hoogste kartelboete ooit aan een Nederlandse onderneming.

Lees ook

Voormalig Heineken-topman Karel Vuursteen was regelmatig bij geheim overleg over illegale prijsafspraken met andere bierbrouwers. Ook vroeg hij een manager te ontslaan die tegen het kartel protesteerde.

In april beboette Brussel Heineken, Grolsch en Bavaria voor in totaal 273 miljoen euro. Nederlandse bierdrinkers zouden jarenlang 1 euro te veel hebben betaald voor een kratje pils.

Hoogleraar Pieter Schinkel van de Universiteit van Amsterdam stelt zondagavond in Zembla dat Heineken, Bavaria, Grolsch en het Belgische Inbev van 1996 tot 1999 in totaal zo'n 400 miljoen euro met de illegale prijsafspraken hebben verdiend.

Uit de Brusselse stukken bleek onder meer volgens Zembla dat Karel Vuursteen, die van 1993 tot 2002 topman was bij Heineken, actief betrokken was bij het kartel. Hij zou de top van Inbev zelfs gevraagd hebben om een manager van de brouwer te ontslaan, omdat hij protesteerde tegen de prijsafspraken. Onduidelijk is of ook de familie Heineken zelf heeft geweten van het kartel.

Op www.uitzendinggemist.nl kun je de aflevering bekijken.

 

Cookie instellingen