Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Zwanger en alcohol

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Zwanger en alcohol

27 maart 2008 om 12:21

Bier, wijn en andere alcoholische dranken. Wat is de invloed hiervan op een zwangerschap en dus op je baby. Er bestaat nog veel onduidelijkheid, maar na een klein onderzoek zijn we toch het een en ander te weten gekomen.

Zwanger en alcohol

Veel vrouwen drinken af en toe een glaasje wijn. Bij het eten, of lekker 's avonds op de bank. Volgens diverse onderzoeken is het goed voor de gezondheid om af en toe een wijntje te drinken (lees hier), maar hoe zit dat tijdens de zwangerschap?

Uit onderzoek van een Brits instituut (National Institute for Health and Clinical Excellence) blijkt dat het geen kwaad kan om tijdens de eerste drie maanden af en toe een klein glaasje wijn of andere alcoholisch drankje te drinken. Maar onlangs is het instituut daar op teruggekomen en zegt nu dat vrouwen helemaal niet mogen drinken tijdens de zwangerschap. Maar ondanks alle adviezen van het Britste instituut geeft ze zelf aan dat er geen hard bewijs is dat een kleine hoeveelheid alcohol schadelijk is voor het ongeboren kind.

Het laatste onderzoek in Nederland dateert uit 2005 en is van de Gezondheidsraad. De belangrijkste conclusies in dit rapport:

* Alcoholgebruik van zowel de vrouw als man verkleint de kans op een zwangerschap.
* Alcoholgebruik van zowel de vrouw als man rondom het moment van bevruchting kan het risico op een miskraam verhogen.
* Alcohol komt via het bloed van de vrouw ook in het lichaam van een ongeboren kind.
* Vrouwen die alcohol drinken tijdens de zwangerschap hebben een verhoogde kans op een doodgeboren kind en vroeggeboorte.
* Kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan alcoholgebruik van de moeder kunnen blijvende beschadingen oplopen:
- veel huilen
- slaapproblemen
- hyperactiviteit
- leerstoornissen
- lichamelijk afwijkingen
- verstandelijke handicap
* Wanneer de vrouw borstvoeding geeft wordt het sterk afgeraden om alcohol te drinken, ook deze alcohol komt via de moedermelk weer bij het kind.

Dus dan maar koffie en thee in plaats van een wijntje of biertje? NEE, zelfs dat wordt afgeraden, want door de cafeïne is er ook een verhoogde kans op een miskraam.

Lees ook